Internationale activiteiten Clusius College

Bij vrijwel al onze opleidingen vinden internationale activiteiten plaats. Door samenwerkingen met buitenlandse scholen, studenten en bedrijven of door internationale gasten te ontvangen tijdens de lessen. Veel van deze internationale activiteiten worden deels gefinancierd vanuit het Erasmus+ subsidieprogramma, een programma van de Europese Unie voor onderwijs, training, jeugd en sport.

Sinds 2005 werken we samen met het Horizon College en het mboRijnland om internationaal leren op een hoog niveau te kunnen aanbieden. Gezamenlijk vragen wij jaarlijks de Erasmus+ subsidie aan waardoor veel van onze studenten en medewerkers de kans hebben om een internationale ervaring op te doen.

 

Onderstaand enkele voorbeelden van onze internationale samenwerking:

     

Samenwerking studenten Bloem & Design met HAMK-University in Finland

In het schooljaar 2019-2020 is het Clusius College een bijzondere samenwerking aangegaan met een Finse designschool. De derdejaars studenten Bloem & Design en Finse modestudenten hebben gezamenlijk gewerkt aan een jaarlijks terugkerend bruidsevenement. Het was een zeer geslaagd project dat om een vervolg vroeg.

Aanpassingen in opzet vanwege corona
Helaas veranderde de opzet van het project voor het najaar van 2020 door corona maar het plan is aangepast naar een online bruidsevenement. Wederom een Fashion and Flower co-design dat plaatvond in oude loodsen in Helder.

Ontwerpproces samen met Finse studenten
Na een gezamenlijke kennismaking met alle betrokken studenten en docenten via Teams, volgde Engelstalige presentaties vanuit Finland over actuele modetrends en het maken van professionele moodboards. Studenten Bloem & Design gingen samen met Finse fashion-studenten aan de slag met het ontwerpproces. Samen ontwierpen zij drie jurken met bijpassend bloemwerk en regelde modellen om uiteindelijk samengevoegd te kunnen worden op 16 november 2020 tijdens het bruidsevenement. Helaas liep het transport vertraging op waardoor de ontwerpen helaas niet getoond konden worden tijdens het bruidsevenement.

Fotoshoot
Gelukkig konden de jurken op een later moment alsnog worden voorzien van passend bloemwerk en werd tijdens een fotoshoot op school onder leiding van een fotograaf en studenten het resultaat van deze internationale samenwerking alsnog zichtbaar.

Ontzettend leerzaam
De studenten hebben veel geleerd op gebied van internationale samenwerking, het maken van een goede planning, culturele verschillen en natuurlijk de Engelse taal. Het Clusius College kijkt opnieuw uit naar een fysieke samenwerking met de Finse collega’s en studenten in het nieuwe schooljaar, maar dan zonder de uitdagingen die corona meebrengt.

Meer info over de opleiding Bloem & Design

Ontwikkeling Internationale lesmodules binnen project Amoove21

Docenten en studenten van onze opleidingen veehouderij, dierverzorging en paardenhouderij werken samen met scholen uit Noorwegen, Zweden, Finland en Friesland aan internationale lesmodules. Het ontwikkelen van deze lesmodules vindt plaats tijdens een Erasmus+ project met de naam Amoove21 wat staat voor Agricultural Mo(o)ve with 21st century skills.

Eerst online daarna echt op bezoek

Iedere lesmodule start met gezamelijke online lessen en opdrachten die door studenten uit de verschillende landen worden uitgevoerd, hierdoor kunnen er veel studenten meedoen aan deze Internationale lessen. Na afloop van de digitale lessen is er een mogelijkheid voor studenten om het vervolg van de lesmodule op een andere school te volgen. De ontwikkeling van deze lesmodules is momenteel in volle gang de studenten zijn al betrokken bij deze internationale lessen. De website wordt de komende jaren continue aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen, neem gerust een kijkje! https://amoove21.weebly.com

Cynthia de Kock en Thijmen Bakker, derdejaars studenten Veehouderij, zijn net terug uit uit Noorwegen. Klik hier voor hun bevindingen. 

Meer info over onze mbo-opleidingen Veehouderij, Dierverzorging en Paardenhouderij

Project Newcomers in the Kitchen

Studenten van ons mbo Voeding hebben in 2020 het Erasmus+ ka2 project 'Newcomers in the Kitchen' afgerond. Dit project is beloond met de Green Education Impact Price die de studenten uit handen van André Kuipers hebben ontvangen.

Tijdens dit mooie project hebben onze mbo-studenten van de sector Voeding samen met nieuwkomers, jonge mensen die sinds kort in Nederland wonen en de taal nog niet (goed) beheersen, recepten uit Nederland en uit andere landen bereid. Onze studenten waren verantwoordelijk voor de organisatie van dit Cooking Event en hebben daarbij naast het leren samenwerken met jongeren uit een andere cultuur veel geleerd over plannen, budgetteren, communicatie en natuurlijk over verschillen in cultuur met betrekking tot voeding. Meer informatie over dit internationale project is te lezen op https://newcomerskitchen.eu/ en in dit nieuwsbericht.

Meer info over de opleiding Voeding