Actueel
Demoleerbedrijven
Programma
Over ons

Wie zijn wij ?

Wij zijn Esmee en Fleur, tweedejaars van de opleiding In- & Outdoor Styling op het Clusius College in Hoorn. In onze opleiding zijn we veel bezig met het ontwerpen van binnen- en buitenruimtes, duurzaamheid en creativiteit. Op dit moment zijn wij als opleiding In- & Outdoor Styling bezig met een project. Dit doen we samen met Land&Hand. Zij begeleiden ons in het proces van het project. 

Land&Hand is een project dat zich richt op het herstellen van het bewustzijn over de relatie tussen landschap, materiaal en vakmanschap als een belangrijke component van de duurzaamheidsopgave waar we met de wereld nu voor staan. Land&Hand is een landelijk project waarin per provincie wordt gewerkt aan een lokaal relevante vraagstelling met betrekking tot het landschap. In Noord-Holland werken we onder het thema ‘de Bodem’ aan duurzaam grondgebruik, verbonden aan landbouw, bloemen en food. 

Het project

Wij als opleiding hebben de opdracht gekregen om een eetbare tuin te ontwerpen voor bij het Fort K’IJK. We hebben van de boswachter een rondleiding gehad bij het fort en de boswachter heeft verteld wat hij graag wil terugzien in de ontwerpen. 

Er zijn verschillende opdrachten die gedaan moeten worden en deze zijn verdeeld onder de studenten. Deze opdrachten zijn het maken van een tuinontwerp, website, folders, kijkdozen, vlogs, Instagram account en POS informatie borden. Op onze Instagram zie je de voortgang van de studenten. 

De studenten hebben al een aantal gastlessen gehad van verschillende bedrijven. Hierin werd veel verteld over welke bloemen het het beste doen in welke bodem. En dus wanneer je welke bloemen gebruikt. 


Studenten I&O op bezoek het bij Fort K’IJK.

Waar vindt het project plaats?

Het project vindt plaats bij Fort K’IJK in Krommenie. Het fort is gebouwd tussen 1880 en 1920. Het werd in het verleden vooral gebruikt voor militaire doeleinden. Zo heeft het dienst gedaan als vestigingswerk van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam behoort tot het werelderfgoed. Rond 1920 werden in het fort 296 militairen ondergebracht. Het is niet duidelijk wat er met het fort gedaan werd in de Tweede Wereldoorlog, maar ze denken dat er op dat moment Duitse soldaten zaten. Vanaf 1946 werd het fort kort gebruikt als verblijfskamp voor mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden samengewerkt met de Duitsers. Tussen 1951 en 1955 werd er een gebouw op het dak geplaatst dat werd gebruikt als luchtwachtpost. Vanaf 1956 werd het fort als vestigingswerk opgeheven. Daarna is het nog lang gebruikt als opslagdepot voor het ministerie van Defensie.  


Fort K’IJK in Krommenie.

Volg ons ook op social media