Zo is het bedrijf Wilder Land partner in het project, een start-up met als motto ‘We maken een Wilder Land met (on)kruidenthee die Nederlandse biodiversiteit herstelt’. Zo maken ze kruidenthee met bijvoorbeeld kamille uit onze eigen bermen, terwijl andere theeproducenten dat importeren uit het verre oosten. Roland: “Nu gaan de studenten In- & Outdoor Styling samen met hen een kruidentheemerk opzetten. En studenten Commercieel & Ondernemen gaan hiermee aan de slag als casus voor een businessmodel.”
Het ontwerp gaat komend voorjaar uitgevoerd worden en studenten Groen, Grond & Infra gaan zorgen dat de grond zaaiklaar wordt gemaakt, en de studenten van Tuin Park Landschap zullen vervolgens het ontwerp uitvoeren. Het vmbo haakt aan doordat leerlingen thuis zelf de kruidenthee kunnen zaaien, oogsten en drogen. Roland: “Als de tuin klaar is voor de oogst, in juni, dan opent Wilder Land een pop-up theedrogerij én een pop-up theeschenkerij op het fort. Daar kunnen studenten ook weer bij aanhaken.”
Het proces: van bodem tot thee.
De kruidenthee gaat natuurlijk ook geschonken en verkocht worden op het Clusius in de kantine en de lerarenkamer. Ook is het een mooi weggevertje, waarbij de verpakking de kans biedt om te vertellen over de bloementuin en lokale biodiversiteit.
In de lespakketten is er ruimte voor gastlessen van projectpartners: Landschap Noord-Holland, MediGran (leverancier inheems zaad) en Wilder Land. “Ook heel leuk”, vindt Roland, “is dat een kunsthistorica van Natuurlijke Zaken een lezing gaat geven over het belang van landschap als erfgoed. Daar valt bij Fort Kijk een hoop interessants over te vertellen!”
Meer info over de bloementuin is te vinden op: https://landenhand.nl/project/5