17 jun 2021

Studenten plantenteelt voor project 'Duurzame Bloemkool' op excursie in lab UVA

De tweedejaars studenten plantenteelt hebben in april een gastles gekregen van ondernemer Pé Slagter van demoleerbedrijf groente: P.N. Slagter. In mei hebben de studenten onder leiding van bodemcoach Bas Slagter in een praktijkles profielkuilen op het bedrijf gegraven en geanalyseerd. Een mooie volgende stap was een excursie in het lab van de Universiteit van Amsterdam. Studenten en onderzoekers voeren daar metingen uit naar de fysische, chemische en biologische bodemeigenschappen en de onder- en bovengrondse biodiversiteit.

De grond voor deze analyse was afkomstig van twee betrokken bedrijven uit Noord-Holland: P.N. Slagter en Th. M. Reus & Zn. v.o.f. P.N. Slager is als demoleerbedrijf groente partner van Biodivers Perspectief en is ook één van de twee bedrijven die meedoet aan het onderzoeksproject  'Duurzame Bloemkool' o.l.v. Amsterdam Green Campus`(AGC). Roos van Maanen en Lisa Bibbe van AGC hadden voor de studenten een mooi programma samengesteld. Een inspirerende combinatie van rondleidingen in het lab, zelf aan de slag met wormen tellen, pH metingen verrichten en een gesprek voeren over natuurinclusieve land- en tuinbouw en de meerwaarde van het project ‘Duurzame Bloemkool’ voor deze vorm van land- en tuinbouw. De studenten waren volgens docent Arend Jan van Splunter enthousiast over de middag en gaven aan geïnteresseerd te zijn om de resultaten van het vierjarig project te blijven volgen.


Studenten onderzoeken de grond op soorten en aantallen wormen. 

Bekijk ook de YouTube-video van het bezoek van de studenten.

Veel studenten hebben thuis een bedrijf en zijn bekend met het afnemen en insturen van bodemmonsters en het analyseren van de uitslagen van de bodemanalyses. Door deze excursie hebben ze nu ook een beeld bij het tussenliggende traject tussen insturen en de uitslag. Ook hebben ze nu meer inzicht in de relatie tussen bodemeigenschappen, bemesting en biodiversiteit. Het effect op de productiekwaliteit heeft uiteraard ook de interesse. Dat zal in een vervolg aan de orde komen.   

Vanuit Clusius college zien we grote meerwaarde in deze samenwerking met de UVA, via Amsterdam Green Campus. Het is de intentie om deze samenwerking voor het project ‘Duurzame bloemkool’ de komende jaren voort te zetten.