10 dec 2021

MediGran, nieuwe partner Biodivers Perspectief

Het Hoornse bedrijf MediGran, leverancier van inheemse zadenmengsels, is er trots op om partner te zijn van Biodivers Perspectief. Het familiebedrijf is al decennialang bezig met biodiversiteit en wil graag betrokken zijn bij dit initiatief om natuurinclusiviteit meer in het onderwijs te verankeren.

“Inheemse planten dragen enorm bij aan akkerbouw en veeteelt”

Gerrie Schaap: “Mijn schoonvader Hendrikus Kieft richtte het bedrijf ooit op als handel in zaden van medicinale kruiden, vandaar onze naam. Toen mijn man Pieter Kieft en ik het eind jaren tachtig overnamen, zijn we ons steeds meer gaan richten op inheemse flora, en gingen we zadenmengsels leveren, vooral voor openbaar groen. En sinds een paar jaar runt onze zoon, Jurjen Kieft, het bedrijf, als derde generatie. Hij heeft ambitieuze plannen om de afzet steeds verder uit te breiden in Nederland.”

De motivatie om voor inheemse zaden te gaan is duidelijk voor Gerrie. “In mijn jeugd, in de jaren zestig, plukte ik nog bloemen in de berm. Maar op een gegeven moment veranderden alle bermen in effen groen gras, dat vele keren per jaar werd gemaaid. Geen bloemetje te zien”, zegt Gerrie met spijt in haar stem. Gelukkig is het tij aan het keren, en zie je op steeds meer plekken weer bloemrijke bermen. “Ik ben er trots op dat wij daar als MediGran aan hebben bijgedragen!” Als kind was ze al in wilde bloemen geïnteresseerd en ze vindt het een gemis voor mensen die geen idee hebben wat er allemaal groeit en bloeit. “Dan ken je de wereld om je heen toch niet!”


Jurjen Kieft van MediGran geeft gastles aan de studenten van In- & Outdoor styling (en leert hen meer over het belang van biodiversiteit). 

Kruiden voor vitaminen en mineralen in de melk

Aanleiding voor de samenwerking met Biodivers Perspectief was het project Land & Hand, waar MediGran in meewerkt, meedenkt en de zaden voor levert. Het bedrijf levert de inheemse zadenmengsels verder ook aan gemeenten, groenvoorzieners, landgoederen en natuurorganisaties. Een interessante doelgroep zijn ook melkveehouders. “Via Bloeiend Boerenland zitten we in een netwerk dat kruidenrijke graslandmengsels toepast in de melkveehouderij. Het blijkt namelijk dat koeien die gras met kruiden te eten krijgen, veel meer vitaminen en mineralen in hun melk hebben.”

Als partner van Biodivers Perspectief denkt MediGran bij te kunnen dragen aan de kennis bij boeren over inheemse planten, te beginnen bij studenten. “We kunnen bijvoorbeeld vaker lessen over inheemse flora kunnen verzorgen, zoals we ook binnen Land&Hand hebben gedaan. We vinden het heel belangrijk dat studenten daarmee kennismaken, want wilde planten kunnen een enorme positieve bijdrage leveren aan de akkerbouw en de veeteelt.”

www.medigran.nl