16 apr 2021

Land & Hand, studenten creëren inheemse bloementuin

In Land & Hand, een van de projecten binnen Biodivers Perspectief, gaan studenten van allerlei richtingen kennismaken met natuurinclusief. Joosie Wijnen, docent In- & en Outdoor styling van het Clusius College: “We gaan een natuurlijke tuin creëren bij Fort K’IJK bij Krommeniedijk, een oud fort uit de Stelling van Amsterdam. Landschap Noord-Holland wil daar graag een oude inheemse moestuin en bloementuin, vol biodiversiteit en gebaseerd op de principes van permacultuur.”

Om inspiratie op te doen, zijn de studenten indoor en outdoor styling op veldbezoek geweest. “Uiteraard gingen we eerst naar het fort, waar de boswachter ons vertelde over de geschiedenis van het fort, en ons uitgebreid heeft laten zien waar de tuin moet komen en wat de ideeën zijn. Daarna zijn we op bezoek geweest in de Hortus Alkmaar, een tuin vol inheemse bloemen. Degene die daar het verhaal vertelde, was waanzinnig enthousiast. Hij vertelde dat hij al aan planten denkt zodra hij wakker wordt. Sommige studenten moesten daar wel om lachen, maar ze vonden zijn enthousiasme ook wel mooi.”  


Studenten van de opleiding In- & Outdoor Styling in tuin Hortus Alkmaar. 

Natuurinclusief in de praktijk

Voor de studenten indoor en outdoor styling is natuurinclusief denken niet helemaal nieuw. Joosie: “In hun eerste jaar hebben ze al les gehad over de basisprincipes van het Natuurinclusief denken, wat het betekent dit voor jezelf. Nu, in het tweede jaar, mogen ze dat in de praktijk brengen. Veel studenten vinden het interessant, niet iedereen wil er mee verder, maar er zijn er zeker een paar die het heel erg aanspreekt. Sowieso is iedereen er enthousiast mee aan het werk.” De studenten gaan bijdragen aan het concept van de tuin, via bijvoorbeeld social media, brochures, flyers en vlogs. “Op locatie gaan we objecten maken voor de beleving via alle zintuigen.”  

In april ronden de studenten het concept af. Voor het ontwerp en de aanleg komen andere studierichtingen in actie. “We zijn nog in gesprek met TPL (Tuin Park Landschap) en bloem & design. Die kijken hoe ze het in hun curriculum in kunnen passen. Maar dat komt vast goed, met zo’n leuke opdracht!” 

LAND&HAND is een landelijk project ontwikkeld door KETTER&Co en richt zich op het herstellen van het bewustzijn over de relatie tussen landschap, materiaal en vakmanschap. Per provincie zoekt KETTER&Co partners en projecten, en in Noord-Holland is dat het Clusius College, Landschap Noord-Holland en Fort K’IJK. Zie www.landenhand.nl