10 dec 2021

Laat een bollenteler het verhaal vertellen, via een filmpje of excursie!

Een van de activiteiten binnen Biodivers Perspectief is het maken van filmpjes van natuurinclusieve bedrijven en activiteiten, die docenten weer kunnen inzetten in het onderwijs. Voor de bollenteelt staan de eerste filmpjes nu op het Vimeo-kanaal ClusiusCollege. Ard Kroon, docent bollenteelt aan het Clusius College, maakt er dankbaar gebruik van. Het is een mooie combinatie met excursies aan een demoleerbedrijf.

“Als ik lesgeef, merk ik dat het goed is om af te wisselen tussen zelf vertellen en iets laten zien via een filmpje. De studenten nemen het toch eerder aan als een bollenteler het vertelt, dan als het uit mijn mond komt, ook al zeggen we precies hetzelfde.” Zo heeft hij in zijn lessen al het filmpje over strokenteelt laten zien en die over omgaan met een goede bodemconditie bij Hulsebosch. “Ik vind het ook prettig dat de filmpjes gemaakt worden door een collega-docent, Marga van der Meer, die weet waar ze het over heeft.”

Ook excursies zijn een goede manier om de bollenteler het woord te geven. Ard: “We zijn onlangs op bezoek geweest bij biologische bollenteler John Huiberts. Een medewerker heeft daar het verhaal vertelt over hoe ze dat doen. Van tevoren bekeken we het stuk van de aflevering ‘Onze boerderij’ van Yvon Jaspers, waar Huiberts in voorkomt. De studenten heb ik toen laten opschrijven wat ze wilden weten als we op bezoek gingen.” Dat zorgde dat ze met concrete vragen kwamen tijdens de excursie.

Ard benadrukt dat hij studenten niet wil dwingen om te kiezen voor gangbaar of natuurinclusief. “We willen ze goed informeren, laten ze kennis meepikken over biodiversiteit en dan kunnen ze zelf hun keuzes maken. Al benadruk ik wel dat de kans groot is dat in 2030 alle gewasbeschermingsmiddelen verboden worden. Dus, zeg ik tegen de studenten: haal eruit wat je nuttig lijkt!”

Bekijk de filmpjes op het Vimeo-kanaal ClusiusCollege. Er zijn inmiddels filmpjes beschikbaar over:

En er komen er steeds meer bij!

Foto bovenaan artikel: Colja Corts (Voorzitter NLG) en John Huiberts (Huiberts Biologische Bollen) op het veld van Huiberts.