vmbo 05 sep 2016

Zonder vmbo ontbeert Nederland zijn motor

Bron: Trouw. Ik ben een ex-vmbo'er - nu trotse mbo'er . Volgens Vincent Fiddelaar ben ik wellicht minder begaafd, agressief, gewelddadig en een spijbelaar (Opinie, 31 augustus).

Ik zou ook zorgen voor sociale problematiek. Nu weet ik dat deze opgelegde eigenschappen niet horen bij wie ik ben en ook veel andere vmbo-leerlingen in werkelijkheid zijn. Ik pas waarschijnlijk niet in zijn plaatje.

Wij zijn geen Denker of Doener, maar Denkende Doeners vol met ambities. Wat Fiddelaar schrijft over de vmbo'er is misselijkmakend, beledigend en zelfs disrespectvol. Hij ziet waarschijnlijk niet in hoeveel het vmbo en het mbo voor een land als Nederland betekenen. Zonder vmbo'ers en mbo'ers zou hij geen boodschappen vinden in de supermarkt, niet kunnen reizen met het openbaar vervoer, geen bakker, fietsenmaker, schoenmaker etc. kunnen vinden en zou zijn kind, nichtje, neefje niet dat beetje extra aandacht krijgen van de pedagogisch medewerker waar het recht op heeft. Gelukkig zijn er genoeg mensen die wel een totaalbeeld hebben hoe belangrijk het vmbo/mbo is en niet generaliseren en stigmatiseren. Ik ben trots op mijn vmbo-diploma en trots op het vmbo/mbo omdat ik weet dat wij de draaiende motor zijn van Nederland. Hoe mooi de auto mag zijn, zonder motor kom je nergens.