vmbo 22 mei 2017

Voorjaarsmarkt 2017, hoge temperatuur en hoge opbrengst

Op woensdag 17 mei was onze jaarlijkse Clusius Voorjaarsmarkt te Hoorn.

Al maanden terug waren de Groen collega’s met de leerlingen begonnen met het kweken van allerlei soorten planten. Bij Voeding werden de appelcakes gebakken en in de laatste week voor de markt pindarotsjes gemaakt. Bij de kunstvakken waren leerlingen bezig met het figuurzagen van plankjes in de vorm van een kip, poes of beertje en bewerkt met verf. Glazen potjes en bakjes werden tot leuke windlichtjes bewerkt. Bij Bloem werd er van alles uit de kast getrokken om tot mooie bloemstukjes omgetoverd te worden en bij techniek werd aan een nieuw Rad van Fortuin gewerkt.

Het is elk jaar weer spannend wat voor weer het zal zijn, want dat heeft zeker invloed op het bezoekersaantal. En ja hoor, we hadden dit jaar mazzel: het is al weken koud, maar 17 mei beloofde een mooie dag te worden.

En na nog 2 zware, warme dagen van voorbereiding en inrichten van de kas stonden ruim voor openingstijd de eerste bezoekers voor de deur en de stroom bezoekers hield voorlopig niet op.

Leerlingen die mee hielpen bij Plant moesten hard werken. De lootjes voor het Rad van Fortuin werden met veel commercieel talent aan de man/vrouw gebracht, op het terras werden de verkoelende drankjes geserveerd. De suikerspinnen, appelcakes en pindarotsjes vlogen de deur uit. Leerlingen hadden samen met 2 docenten, bewoners van verzorgingstehuis Avondlicht opgehaald en hebben met hen de markt bezocht en samen koffie gedronken. Klassen kwamen met hun docent de markt bezoeken. Bij een klas die Engels had, was er zelfs een opdracht aan het bezoek gekoppeld, wat een leuk en zinvol initiatief!

En het was warm in de kas en het werd steeds warmer….. Om 16:00 hebben we met alle aanwezige leerlingen binnen drie kwartier de kas weer op orde gemaakt, alle spullen weer terug gebracht naar de lokalen waar ze thuis horen, en vermoeid maar tevreden naar huis.

De dag na de markt moest er nog een kleine belangrijke klus gedaan worden: geld tellen. Het werd 900, 1.000, 1.100 euro, maar er stond nog een kassa met geld: 1.200, 1.300, 1.338 en met nog de laatste betalingen werd het uiteindelijk €1.346,- . Wat een enorme opbrengst!

Dit bedrag gaan we besteden aan een onderwijs ondersteunend project dat binnen Leren voor Duurzame Ontwikkeling gebruikt kan worden. Over de precieze besteding zal nog verder nagedacht worden. Wij willen iedereen van harte bedanken voor het slagen van deze geweldige middag.