vmbo 10 feb 2017

Vmbo-leerlingen schrijven brief aan oud politicus en kinderboekenschrijver Jan Terlouw

Met zijn pleidooi voor ‘het touwtje in de brievenbus’ wist Jan Terlouw eind november menig mens te ontroeren. Zo ook docent Nederlands op het Clusius College in Heerhugowaard, Dennis Wit.

Tijdens zijn les heeft hij de leerlingen het betoog laten zien en hen een brief laten schrijven aan Jan Terlouw. Een opdracht waarbij bewust stil wordt gestaan bij onze leefomgeving waar we zo zuinig op moeten zijn. Een mooi voorbeeld van een opdracht gerelateerd aan leren voor een duurzame ontwikkeling (LvDO), waarbij volop aandacht is voor georiënteerd en kritisch denken.

Bij het vak Nederlands is een brief schrijven een vast onderdeel, door dit te linken aan het betoog van Jan Terlouw moesten leerlingen nadenken over onze wereld. Tussen de geschreven brieven zitten een paar echte pareltjes. Eén van de leerlingen wist de relatie te leggen tussen de groene en duurzame activiteiten van de school, samen zijn we verantwoordelijk voor een betere wereld.

En wat gaat er gebeuren met de brieven? Het toeval is dat Jan Terlouw een oom is van één van de leerlingen. Als het lukt worden de brieven dan ook persoonlijk aan hem overhandigd.