vmbo 28 okt 2021

Vmbo-leerlingen knappen Hoornerkooi op tijdens werkweek Terschelling

In de week van 4 t/m 8 oktober hebben 16 bloedfanatieke leerlingen onder leiding van twee docenten van het Clusius College Alkmaar de Hoornerkooi op Terschelling opgeknapt.

Dit is een eendenkooi die volledig eigendom is van Staatsbosbeheer. Deze eendenkooi heeft een educatief karakter en de leerlingen hebben de kooi weer toegankelijk gemaakt voor bezoekers en excursies. 

Een eendenkooi is van oorsprong een plek waar in het wild levende eenden werden gevangen voor consumptie. Een eendenkooi bestaat uit een flinke vijver waar enkele smalle sloten op uitkomen, de zogenaamde vangpijpen. Eenden die uit een kouder wordend gebied getrokken zijn om in een warmer gebied te overwinteren, zoeken vaak een plek waar ze kunnen uitrusten van de reis.

Op maandag hebben de leerlingen een echte eilandbeleving meegemaakt namelijk: een wad-excursie, waar genoeg krabben en garnalen zijn gevangen. De volgende dagen zijn de leerlingen aan de slag gegaan met zagen, kniptangen, kruiwagens, hooivorken, harken en takelsystemen. Tijdens de werkweek is er hard gewerkt aan de teambuilding door samen grote bomen uit het water de kant op te trekken en 's avonds gezellig samen eten. 

In de weken voor de werkweek naar Terschelling zagen de weersvooruitzichten er niet heel hoopvol uit, maar gelukkig viel dat mee en hebben ze welgeteld twee buitjes gehad en kon de meeste regenkleding lekker ingepakt in de tas blijven. De leerlingen hebben genoten, de meesten hadden nog helemaal geen zin om naar huis te gaan en wilden eigenlijk graag nog een week blijven.