vmbo 16 okt 2017

Verslag ‘Coming-Outdag’ vmbo Hoorn

Op 11 oktober jl. vond op het Clusius College vmbo in Hoorn een scholierendebat plaats in het kader van de internationale 'Coming-Outdag'.

Coming-Outdag

Op ‘Coming-Outdag’ die jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out.

Coming-Outdag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden. In 2009 riep de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de datum 11 oktober ook voor Nederland uit tot Nationale Coming-Outdag, om daarmee de sociale acceptatie van homo's en lesbiennes te bevorderen.

Als school vinden we dit een belangrijk onderwerp. We willen een veilige school zijn waar iedereen geaccepteerd en gerespecteerd wordt. Voorafgaand aan het debat werd de school versierd door een enthousiaste groep leerlingen samen met de conciërges en een aantal docenten. Om 10.45 uur ging de regenboogvlag in top op het schoolterrein in bijzijn van wethouder mevrouw Douw, Dolly Bellefleur en een groep leerlingen.

Het debat werd gevoerd door leerlingen van 4K1, 4K2 en 4G aan de hand van stellingen en werd aan elkaar gepraat door Dolly Bellefleur. Dolly verzorgde in de pauzes een leuk optreden voor de hele school. Het was mooi om te zien hoe de leerlingen debat voerden met elkaar over de verschillende stellingen. De jury onder leiding van de wethouder riep 4K1 uit tot winnende klas en Kaily Eerbeek tot beste debater. Gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde ‘Coming-Outdag’.