vmbo 25 apr 2016

Uitwisseling Clusius College en Duitse school in teken van Anti-discriminatie

Op woensdag 13 april om 9.30 uur verzamelde op het Clusius College Castricum leerlingen uit de 3e klassen van diverse locaties van het Clusius College. Met de bus gingen ze naar Duitsland voor een uitwisselingsproject met als thema “Anti-discriminatie Project 2016 “.

Bij aankomst in de partnetschool ISG Melle, maakten de leerlingen kennis met de Duitse leerlingen en werden ze verdeeld over de gastgezinnen. De eerste dag liepen ze een schooldag mee op de Duitse partnerschool. De tweede dag zijn de leerlingen samen met de Duitse leerlingen naar concentratiekamp Bergen-Belsen geweest waar ze een rondleiding door het kamp kregen. De leerlingen waren zeer onder de indruk. Er werd een vergelijking gemaakt met de huidige tijd, waarin er allerlei kampen zijn voor de vluchtelingen. Bij de herdenking in het kamp heeft leerling Bart de Maagt een gedicht voorgelezen en is er een bloemstuk neergelegd bij de herdenkingsmuur.

Naast het indrukwekkende bezoek aan het concentratiekamp was het voor de leerlingen ook heel leuk om een paar dagen te verblijven in een Duits gezin. Vele gezinnen ondernamen 's avonds leuke activiteiten. Zo is er gekegeld, zijn er leerlingen uit eten geweest etcetera. Afgelopen zaterdag zat de reis er weer op.

De uitwisseling wordt voortgezet op zondag 22 mei. Dan komen de Duitse leerlingen onze kant op en hebben wij een programma voor hen samengesteld. Wordt vervolgd....