vmbo 26 apr 2018

Theater Challenge mondt uit in dynamische voorstelling

De Theater Challenge voor de derdeklassers van het Clusius College in Schagen is een groot succes geworden.

Een complete toneelvoorstelling in één dag afronden, is niet eenvoudig, maar voor het team van de Theater Challenge docenten geen onmogelijke opgave. 170 Derdeklassers deden mee aan de productie (thema: James Bond); iedere leerling had een eigen specifieke inbreng. In de avondvoorstelling kwam dat perfect naar voren. Het publiek met leerlingen, ouders, familie, bekenden en schoolpersoneel genoot met volle teugen.     

De voorbereiding in workshops in diverse theaterdisciplines duurde precies 3.5 uur. De leerlingen konden inschrijven voor acteren, dans, zang, soundtrack, musical, objecttheater, physical comedy, improvisatie, licht en geluid. Uit iedere workshop kwam één complete James Bond scene. 

Presentator en eigenaar van Theater Challenge, Martijn Huitema, was enthousiast over 'zijn leerlingen voor één dag'. De workshops verliepen gesmeerd. Huitema: 'Deze leerlingen waren heel praktisch ingesteld. Dat konden we goed merken. In plaats van dat de leraar bepaalt wat ze moeten doen, moeten ze nu zelf invulling geven aan het proces. Het moment waarop ze omgaan van frisse tegenzin naar enthousiasme is heel duidelijk. We maken ze zelf eigenaar van de productie. Dat motiveert geweldig.'

De avondvoorstelling voor een volle zaal leverde veel spektakel op. Vooral de dansgroepen en de ingesproken James Bond fragmenten oogsten bewondering en hilariteit. 'Op het podium zijn ze altijd trots op hun prestaties', zegt Huitema. 'Alles wat ze doen heeft waarde. De hele sociale media cultuur wordt even vergeten. En ik heb weer talentjes gezien. Een aantal écht goede dansers en een jongen die al aan muziekproducties werkte.'

Het originele drietraps applaus -van lauw naar dolenthousiast- was een  gepaste afsluiting van een mooie theaterdag. De CKV-docenten Mirjam Heijligenberg, Edith Bodes en Mariola Schipper keken tevreden toe.