vmbo 07 dec 2016

Schrijven voor mensenrechten

Aanstaande zaterdag is het de dag van de mensenrechten. In de aanloop daar naartoe wordt er wereldwijd stilgestaan bij mensenrechten. Op het Clusius College wordt dat gedaan met schrijfmarathons en gastlessen.

Hoog bezoek
Dinsdagochtend, 9 uur. In de aula van het Clusius in Castricum komen alle leerlingen bijeen. Vandaag staat in het teken van de wereldwijde schrijfmarathon van Amnesty International. Het ‘startschot’ voor de actie wordt gegeven door burgemeester Mans van Castricum. Ook Amnesty zelf is op deze dag op de school aanwezig. Zij begeleiden de actie en maken foto’s voor hun eigen mediakanalen. Later deze week zal de organisatie ook naar Heerhugowaard komen om gastlessen te geven.

De organisatie van de schrijfmarathon op de vestiging Castricum was in handen van een leerlinge en haar vader. Na de aftrap is het tijd voor het reguliere lesprogramma. Tijdens de uren Mens en Maatschappij zullen de leerlingen hun pen oppakken en daadwerkelijk gaan schrijven tegen onrecht en voor mensenrechten.

Vuist tegen onrecht
Tijdens de jaarlijks terugkerende schrijfmarathon van Amnesty verzamelt de organisatie zoveel mogelijk brieven voor mensen die om onrechtmatige redenen veroordeeld, gemarteld of gediscrimineerd worden. Hiermee wil de organisatie een vuist maken tegen onrecht en machthebbers laten zien dat de wereld met hen meekijkt. Op de site van Amnesty staat een tiental personen voor wie geschreven kan worden. Van een tot de dood veroordeelde fotograaf tot een advocate die haar mening uit en daarom vast zit voor de belediging van de Turkse staat.

10 december
Jaarlijks wordt er op 10 december stilgestaan bij de rechten van de mens, omdat op deze dag in 1948 de Universele verklaring van de rechten van de mens werd aangenomen door de VN. Voor mensenrechtenorganisaties is dit daarom het moment om aandacht te vragen voor hun werk. Door heel Nederland worden er op 10 december schrijfmarathons gehouden. Ook kun je thuis meeschrijven aan de hand van voorbeeldbrieven. Kijk voor informatie op: www.amnesty.nl.

Burgermeester Mans met initiatiefnemer Saartje. Bron: Facebook.com/ClusiusCas