vmbo 09 mei 2019

Opening Bijenhotels Waarderhout op 16 mei 2019

In het Heerhugowaards natuurgebied Waarderhout worden op donderdag 16 mei twee luxe hotels geopend, voor de wilde bijen! De hotels zijn in opdracht van Staatsbosbeheer en bewonersvereniging Waarderhout ontworpen en gemaakt door leerlingen van het Clusius College Heerhugowaard.

U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de opening van de bijenhotels op
donderdag 16 mei 2019 om 12.30 uur

Korte routebeschrijving vanaf de vestiging Heerhugowaard (Deimoslaan 11): de Vondellaan in en dan de Beukenlaan op. Voorbij het zwembad nog steeds rechtdoor richting de gemeentewerf. Daar schuin tegenover wordt u opgewacht.

De hotels zijn voor een deel gemaakt met materialen uit het natuurgebied zelf. Het project is een onderdeel van een groter gezamenlijk project: de Make-over van de Waarderhout. Een initiatief van Staatsbosbeheer, de Participatieraad Waarderhout en  gemeente Heerhugowaard.

Ontwerpwedstrijd

In de Vrij Groen klas (1D) van het Clusius College Heerhugowaard werd de ontwerpwedstrijd voor de bijenhotels uitgeschreven. Met de nodige informatie, voorbeelden en onderzoeken in hun achterhoofd gingen de leerlingen aan de slag. Staatsbosbeheer boswachter Paul Bot heeft twee ontwerpen gekozen voor het gerenoveerde Waarderhout.

Een derde ontwerp is door de school zelf gekozen en wordt op het eigen terrein geplaatst. Dit project sluit aan bij het thema duurzame ontwikkeling, één van de speerpunten van onze school.

Het bouwen van de hotels deden de leerlingen tijdens hun praktijk- en technieklessen, onder begeleiding van o.a. onderwijsassistent Babis Saridakis. Ook andere en hogere klassen hebben hun steentje bijgedragen. Zo is het een groot project geworden, waarbij de hele school betrokken is geweest.

Doel insectenhotels: Overwinteren en wonen

Het gaat slecht met de insecten in Nederland. Doordat grasvelden te vaak gemaaid worden en soms ook bemest, gaat de kruidenrijkdom in de grasvelden hard achteruit. Doordat er vaak al heel vroeg in het voorjaar gemaaid wordt en dat meerdere keren in het groei seizoen wordt herhaald, groeien kruiden niet meer volledig uit. Veel insecten gebruiken de holle stengels van kruiden en planten om hun eitjes in te leggen. De larven groeien er dan in op. Ook overwinteren veel insecten in dergelijke holle stengels. Door een insectenhotel te maken en deze te vullen met allerlei materialen waarin kleine holletjes zitten, helpen we de insecten. In de insectenhotels kunnen de insecten eitjes leggen, overwinteren en ook wonen.