vmbo 14 jul 2016

Leerlingen Clusius College maken afscheidscadeau voor vertrekkende directeur

Op donderdag 14 juli jl heeft Annelies de Waal na 33 jaar afscheid genomen van ‘haar’ leerlingen van het Clusius College in Heerhugowaard. Hierbij ontving zij uit handen van wethouder Carolien van Diemen een cadeau dat door leerlingen van 2 eerste klassen is gemaakt.

De opdracht die de leerlingen daarvoor meekregen was om een landschap te maken dat paste bij mw. de Waal. Beide groepen kwamen uit op het thema Afrika omdat zij een van de oprichters is van de stichting Manda die zich inzet voor scholing van jongeren in Kenia. De leerlingen hebben dit thema uitgewerkt met houten Afrikaanse dieren, de tafelberg en Afrikaanse bomen met daarbij groot de letters Kenia. Dit alles geplaatst in een metalen frame.

 

Annelies de Waal startte in 1983 als docent biologie en heeft in de 33 jaren die daar op volgden vrijwel alle taken en functies ingevuld die er bij het Clusius College zijn. Zo was zij mentor, leerlingcoördinator, MR-lid, vertrouwenspersoon, zorgcoördinator, adjunct-directeur en de laatste zes jaar van haar carrière tenslotte directeur van de vestiging. Vreemd is dat niet want voor haar was het al van jongs af aan duidelijk dat zij voor haar werk een bestemming in het onderwijs zou krijgen; onderwijs zat zoals gezegd in haar bloed.

Bij alle functies die zij vervulde was het voor haar duidelijk dat de leerling centraal moest staan. Daarbij had zij altijd wat extra aandacht voor de leerling die het op wat voor manier ook, wat moeilijker had. Geduld en vertrouwen waren daarbij sleutelwoorden maar er moest natuurlijk ook wat geleerd worden. Haar grootste drijfveer was dan ook de talenten die aanwezig zijn naar boven te krijgen en verder te ontwikkelen.

Zij stopt nu in haar functie van directeur maar blijft voor een klein gedeelte actief voor het Clusius College. De vestiging Heerhugowaard is altijd koploper geweest voor wat betreft aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs. Onlangs kreeg de vestiging nog een tweede groene vlag van de stichting Eco schools voor de inzet van de school op dat gebied. Vanwege haar expertise blijft Annelies voor het Clusius College dan ook werkzaam als adviseur voor duurzame onderwijsontwikkeling.