vmbo 08 jun 2018

Leerlingen Clusius College Castricum maken vogelkastjes

Gierzwaluwen die op zoek zijn naar een huisje kunnen vanaf nu terecht bij Huis van Hilde. Onder het dak van het Archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland in Castricum zijn tien nestkastjes opgehangen. De huisjes zijn gemaakt door leerlingen van het Clusius College in Castricum.

Gierzwaluwen kunnen moeilijker een geschikte plek vinden om te broeden. Daken van woningen lenen zich steeds minder als broedplaats. Reden voor natuurorganisaties en vogelliefhebbers om actief op zoek te gaan naar goede locaties voor nestkastjes.

De kastjes zijn op 5 juni onder het grote dak van Huis van Hilde opgehangen op 11,5 meter hoogte. De kastjes zijn voorzien van geluidsapparatuur. Met geluiden worden de gierzwaluwen gelokt. In een van de nestkastjes is een webcam geplaatst. Binnenkort kunnen bezoekers van Huis van Hilde dus ook een kijkje nemen in het huisje. Op termijn zijn de beelden ook via de website te bekijken.

Dit project is mogelijk gemaakt door: Landschap Noord-Holland, Gierzwaluwbescherming Nederland, gemeente Castricum en het Clusius College en Huis van Hilde.