vmbo 05 apr 2016

Leerlingen Clusius College Castricum doen mee aan Skills

Skills Talents zijn teamwedstrijden voor laatstejaars vmbo’ers. Tijdens Skills Talents wordt er in teams gestreden om de landelijke titel ‘beste vakteam van het land’. Een vakteam bestaat uit drie leerlingen. Die leerlingen kunnen zich tijdens een voorronde op school en een provinciaal kampioenschap plaatsen voor de finale . Deze heeft inmiddels in Zeeland plaats gevonden.

Een flink aantal leerlingen van het Clusius College Castricum deed mee aan de finale Zeeland. Het bijzondere hieraan is dat dit geen 4e-jaars leerlingen zijn, maar ambitieuze 3e-klassers.......Zij deden mee aan de wedstrijdonderdelen Bloem, Groen en Organisatie en Promotie.

In Zeeland waren de opdrachten pittig.

Zo moet je bij het onderdeel Bloem  verschillende bloembindtechnieken laten zien. Samenwerken  met teamgenoten en een handige planning in elkaar zetten waren van belang. Het maken van een duidelijke en kloppende kostenberekening vormde ook een deel van de opdracht. Bij het onderdeel Tuinaanleg  moesten  de leerlingen tuinen ontwerpen, aanleggen en onderhouden, verstand hebben van planten en kennis van de benodigde gereedschappen en machines. En bij het onderdeel Organisatie & Promotie was de opdracht het organiseren en promoten van activiteiten en werd schrijfvaardigheid getest.

Belangrijke vaardigheden waarnaar gekeken weed waren:  organisatie, planning en samenwerking. Ze moesten kunnen doorzetten en  knopen doorhakken. Goed zijn in lezen, schrijven en presenteren. En op een heldere manier informatie verwerven en kunnen verstrekken. De jury beoordeelde of leerlingen al deze competenties toonden en beheersten.

De clusiusleerlingen zijn niet in de prijzen gevallen.

Maar alleen al het meedoen, het voorbereiden en het doorgaan naar de finale was een fantastische ervaring voor de  leerlingen. Allemaal ambitieuze Clusius derde-klassers. Ze hebben opgebokst tegen oudere leerlingen. De uitslagen lieten zien dat  de leerlingen het podium op een haar na gemist hebben. Onderdeel Bloem plaatste zich op de 5e plaats, onderdeel Tuin op de 4e.....En dat alleen al is een groot compliment! En wie weet zijn het de winnaars van volgend jaar??