vmbo 19 okt 2018

Leerlingen Clusius College Alkmaar actief op Terschelling

Vorige week was een groep van twaalf leerlingen van het vmbo Clusius College uit Alkmaar gedurende vijf dagen actief in een tweetal eendenkooien op de Boschplaat. De eerste dagen van hun verblijf staken ze de armen uit de mouwen in de Jan Willemskooi. Onder begeleiding van kooiker Hjallis Mier werd er gesnoeid, werden er oude vangpijpen verwijderd en nieuwe gemaakt, gaten in de dijk gedicht, trappetjes gemaakt voor de eenden en werd er opgeruimd.

Idee

Een van de groepsleidsters, Cristel Voogd, vertelt over het hoe en waarom. “Vorig jaar was ik op het eiland op bezoek bij mijn broer Bas Voogd. Ik las toen in ‘de Terschellinger’ een artikel over een groep leerlingen van een ‘groene’ school, die een week lang in de eendenkooi in Landerum hadden geklust onder leiding van de kooiker en personeel van Staatsbosbeheer. Zo ontstond bij mij het idee om te informeren of leerlingen van het Clusius College, de school waar ik werkzaam ben, ook in aanmerking kon komen voor een dergelijk project.”

Motivatie

Broer Bas bracht haar in contact met Rob Mier van Staatsbosbeheer. “Samen maakten we een plan, waarbij de leerlingen in de eendenkooi op de Boschplaat aan de slag konden” vervolgt Cristel. “Leerlingen die interesse hadden om naar Terschelling te gaan, vroegen we om hun motivatie schriftelijk te onderbouwen. Uiteindelijk werd een groep van twaalf leerlingen samengesteld. Met veel inzet en plezier hebben ze hier gewerkt. Ook educatief heeft het verblijf op Terschelling het een en ander bijgedragen. Hopelijk blijft het niet bij deze ene keer.”

Horrekooi

Donderdagochtend werd onder leiding van boswachter Manouk Schrander het werkterrein verlegd naar de Horrekooi. Daar werden door een deel van de groep stenen gebikt, die worden gebruikt bij de bouw van een nieuw kooikershuisje. Anderen snoeiden ook hier struiken en pleegden onderhoud aan vangpijpen. Al met al kan men terug kijken op een geslaagde werkweek en keerde iedereen met een voldaan gevoel huiswaarts.

 

Bron: www.deterschellinger.nl