vmbo 06 feb 2018

Leerlingen Castricum door naar finale Skills Talents

Op woensdag 31 januari vonden de provinciale kampioenschappen van Skills Talents plaats op het Clusius College in Castricum.

Skills Talents zijn teamvakwedstrijden voor laatstejaars vmbo'ers. De wedstrijden werden in Castricum gehouden in de richtingen 'Economie & Ondernemen' en 'Groen & Bloemwerk'.

Tijdens een voorronde op de eigen school, het provinciaal kampioenschap en de nationale finale strijden de deelnemers in teams van drie leerlingen om, in verschillende wedstrijdrichtingen, de beste te worden van Nederland. Een mooie kans voor vmbo-leerlingen om te laten zien dat zij tot heel wat in staat zijn, want behalve vakkennis gaat het ook om vaardigheden als overleggen, samenwerken, plannen etc. Aan de richting Economie & Ondernemen deden zes scholen uit de provincie Noord-Holland mee, aan de richting Groen & Bloemwerk twee. In totaal deden er 4 Clusius teams mee, 2 vanuit Alkmaar en 2 uit Castricum. De andere leerlingen zijn afkomstig van scholen uit Alkmaar, Heerhugowaard, IJmuiden en Castricum. Een spannende dag waarop de diverse teams moeten laten zien wat ze kunnen op diverse voorgeschreven onderdelen.

Om half 10 werd de dag geopend door Marcel Jobse, adjunct-directeur Clusius College Castricum en Sanne Boots van WorldSkills Netherlands. Na de introductie in de diverse lokalen gingen de talenten aan de slag.
Voor de talenten in de richting Economie & Ondernemen was de opdracht het helpen bij een webshop voor surfbenodigdheden. Er moest onder andere een kortingscode worden aangemaakt, die 30% korting zou geven bij bestelling, een e-mail worden opgesteld naar een klant, die niet in aanmerking komt voor creditering bij retour en een verpakking worden ontworpen voor veilige verzending naar de klant met logo van de shop.
Voor de talenten in de richting Groen & Bloemwerk moesten de teams een interieurstylist helpen met het maken van bloemversieringen voor een landelijke keuken. Zij moesten hierbij laten zien dat zij kunnen plannen, een moodboard maken, een korenschoof gebonden boeket in een vaas maken met prijsberekening en een hangend draadstalen object maken.

Bij beide wedstrijden werden de leerlingen beoordeeld door een jury, die daarbij lette op onder andere plannen, samenwerken en natuurlijk vakdeskundigheid.
De uitslag liet even op zich wachten, omdat de teams erg aan elkaar gewaagd waren. Uiteindelijk is de voorronde Economie & Ondernemen gewonnen door het team van het Clusius College Castricum, bestaande uit Lisanne van der Meij, Melissa Admiraal en Demi van Dees.
De voorronde Groen & Bloemwerk is gewonnen door het team van het Clusius College Castricum, bestaande uit: Karlijn van de Vijver, Rose Borst en Sam Meegdes.

Beide teams mogen de provincie Noord-Holland vertegenwoordigen bij de landelijke finales.

Karlijn van de Vijver, Rose Borst en Sam Meegdes.