vmbo 01 apr 2016

Leerlingen bezoeken supermarkt in strijd tegen overgewicht

In de strijd tegen overgewicht onder jongeren van boven de 14 jaar, bracht klas 1P van het Clusius College uit Purmerend woensdag een bezoek aan de Albert Heijn aan de Burg. D. Kooimanweg.

De leerlingen werden door de Purmerendse diëtiste Yvonne van der Pol de winkel ingestuurd om opdrachten uit te voeren, waarbij gezonde en ongezonde producten centraal stonden. ,,Het is goed dat dit gedaan wordt. Want juist bij scholieren op de middelbare school beginnen de problemen als het om gezonde voeding gaat. Zij gaan naar de supermarkt en kopen ongezonde producten”, aldus Rachel Martens.

De Purmerendse (22) zit in haar afstudeerfase van de MBO-opleiding Sport en Bewegen en heeft voor haar stage bij Spurd het project ’Lekker in je vel’ opgezet. Dit project richt zich op de Purmerendse JOGG-wijken Overwhere en Wheermolen. JOGG staat voor jongeren op gezond gewicht en uit onderzoek blijkt dat jongeren boven de 14 jaar uit Overwhere en Wheermolen steeds meer last hebben van overgewicht.

,,En dat is zorgelijk”, vertelt diëtiste Yvonne van der Pol. ,,Jongeren gaan soms naar school zonder te ontbijten en je ziet ook dat ze bijna geen brood meer meenemen naar school. In onze tijd gingen we één keer in de week iets lekkers halen en nu lijkt het wel of de kinderen iedere dag naar de supermarkt gaan.’’ Ook Martens ziet dat. ,,Grote roepen jongeren gaan naar de supermarkt en lopen met zakken chips naar buiten.”

Behalve de les in de supermarkt, waar Van der Pol uitlegt dat energiedrankjes bijzonder slecht zijn en dat het verschil in calorieën tussen het eten van light chips en gewone chips wel mee valt, krijgen de leerlingen op school les over gezonde voeding. ,,Ze kregen bijvoorbeeld een mars en na het opeten moesten ze net zo lang sporten tot al die calorieën verbrand waren. Op die manier leren ze inzien hoe ongezond sommige dingen zijn”, vervolgt Martens.

Hoewel het acht weken durend project ’Lekker in je vel’ een pilot is en alleen wordt gevolgd door klas 1P van het Clusius College, hoopt Martens dat het lespakket ook door andere scholen wordt overgenomen. ,,Middelbare scholieren worden verleid lekkere dingen te kopen. Maar ze moeten leren dat gezond eten ook lekker kan zijn.”