vmbo 31 mrt 2022

Inzamelingsacties voor Oekraïense vluchtelingen op het Clusius College Heerhugowaard

De situatie in Oekraïne en omringende landen vraagt om hulp van het westen. Er zijn de afgelopen weken veel hulpacties van start gegaan, zo ook op het Clusius in Heerhugowaard.

Op het Clusius in Heerhugowaard zijn er in maart twee inzamelingsacties gestart. Voor de eerste inzamelactie waren ze vooral opzoek naar toiletartikelen, zoals: tandpasta, borstel, zeep, deodorant, shampoo en babyspullen. Ook was er veel vraag naar medicijnen. In een korte tijd zijn er veel goederen verzameld door leerlingen, ouders, buren, vrienden en familie. Leerlingen zijn druk bezig geweest met het sorteren van alle goederen die zijn binnengebracht. Vanuit Heerhugowaard zijn alle goederen gebracht naar een verzamelpunt in Drenthe. Vanuit daar is de vrachtwagen vertrokken naar Polen, waar alle hulpgoederen gelost worden. Vervolgens zijn daar alle verzamelde goederen verder verspreid onder de mensen die het hard nodig hebben.

Ook is er een inzamelingsactie gestart voor alle dieren in de dierenasiels in Oekraïne. Er is een groot voedseltekort en het Clusius Heerhugowaard heeft materiaal ingezameld voor alle dieren in nood. Wat is er nodig? Katten- en kittenbrokken, honden- en puppybrokken, benches voor katten of honden en verbandmaterialen. Er zijn veel goederen binnengekomen door omwonende, leerlingen, docenten en ouders. Dit wordt op 2 april naar de Pools-Oekraïense grens vervoerd, door de Oekraïense partner naar Lviv gebracht en vervolgens onderverdeeld aan de verschillende dierenasiels.

Initiatiefnemers Moon Zijp en Jana Schrevel-Schrevelová beide docenten aan het Clusius College Heerhugowaard zijn onwijs trots op alle goederen die zijn ingezameld.