vmbo 29 jan 2018

Grootebroek behaalt Groene Vlag!

Het gaat goed met het Clusius College in Grootebroek. In december en januari ontvingen zij al de Gouden Schoolkantine schaal en het vignet Gezonde School. Afgelopen week stonden zij in de lijst Beste Scholen van Elsevier, daarbij komt nu de Groene Vlag van Eco-Schools!

Tijdens de officiële uitreiking ontving het Eco-Team, bestaande uit leerlingen van de school, afgelopen woensdag ‘De Groene Vlag’ uit handen van Dorien Reiche van Eco-Schools. De ‘Groene Vlag’ is het goud van Eco-Schools. In Grootebroek zijn ze sinds drie jaar actief met het Eco-Schools Traject.

De afgelopen drie jaar hebben leerlingen en medewerkers van de school hard gewerkt om deze groene vlag binnen te halen. Het jurylid van Eco-Schools roemde het enthousiasme van het Eco-Team en gaf de leerlingen ‘een tien met een griffel’. “De leerlingen in het Eco-Team krijgen ruimte om op eigen verantwoordelijkheid initiatieven te ontplooien”, aldus Dorien Reiche. Zo besteden zij op ludieke wijze aandacht aan de nationale warme truiendag. Op deze manier wordt iedereen zich ervan bewust dat de verwarming ook een graadje minder kan. In Grootebroek wordt duurzaamheid niet alleen binnen de school ingevoerd, maar ook in de buurt door bijvoorbeeld het opruimen van zwerfafval. Ook heeft deze Clusiusvestiging een gezonde kantine met zoveel mogelijk duurzame producten. De leerlingen gebruiken producten uit de eigen tuin en er is een watertappunt in de kantine.

In het gebouw zijn waterbesparende kranen aanwezig en men heeft het voornemen om zonnepanelen te plaatsen. Op deze manier is duurzaamheid onderdeel van het hele schoolsysteem en wordt dit overgedragen aan de leerlingen en de verdere omgeving. Ook al is de Groene Vlag behaald het Eco-Team van Grootebroek blijft zich inzetten om de school en onze omgeving zo duurzaam mogelijk te maken en meer bewustzijn te creëren over dit thema.