vmbo 05 feb 2018

Gouden Schoolkantine Schaal voor Castricum

Het nationaal Voedingscentrum heeft de ‘Gouden Schoolkantine Schaal’ toegekend aan het Clusius College in Castricum.

Afgelopen week werd de schaal in ontvangst genomen op de excellente school. De schaal werd overhandigd aan Gerard Klijn en Marcel Jobse. De schaal is een beloning voor het gezonde aanbod in de schoolkantine en de aantrekkelijke presentatie.

Met de gouden Schoolkantine Schaal komt het Clusius tegemoet aan de wens van ouders en leerlingen. Zo zijn er op initiatief van de leerlingenraad luxe gezonde broodjes toegevoegd aan het assortiment. Jongeren geven aan dat zij moeilijk vette of zoete snacks links kunnen laten liggen. Uit gedragskundige onderzoeken blijkt ook dat een verstandige keuze op school veel makkelijker gaat met een vooral gezond assortiment. Dit blijkt ook uit de succesvolle verse broodjesverkoop aan leerlingen; als warme broodjes vliegen ze over de toonbank.

In Castricum heeft men hard gewerkt voor een gezondere kantine, aan de hand van de nieuwe Richtlijnen Gezondere Kantines, opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. Om een Gouden Schoolkantine Schaal te bemachtigen, moet een kantine voldoen aan diverse voorwaarden.

De schoolkantine bestaat voor minstens 80% van het aanbod uit betere keuzes. Dit zijn producten die je in een gezond eetpatroon vaak mag eten. Ze liggen vooraan en aantrekkelijk gepresenteerd. De kantine besteedt ook aandacht aan het stimuleren van water drinken, zo is er een watertappunt in de kantine. De gouden schaal krijgt een mooie ereplaats in de kantine van de school.