vmbo 17 sep 2018

Ervaring opdoen in groenshop

Het Clusius College Purmerend opent voor het derde jaar de deuren van een groenshop in ‘complex Heel Europa’ in de Weidevenne.

Elk jaar omstreeks deze tijd, aan het begin van het schooljaar, opent Mark Klokkemeijer de winkel annex leerwerkplek. Mark is stagebegeleider en leert de leerlingen in de leeftijdscategorie 14-16 jaar, die het derde leerjaar doorlopen, de kneepjes van het bloemen- en plantenvak. Maar ook moeten de leerlingen in de groenshop in 'Heel Europa' taken uitvoeren zoals het in ontvangst nemen van goederen, maken en verzorgen van bloemstukjes en omgaan met klanten.

"Eigenlijk komt er veel bij kijken. Het doel is om de leerlingen een maatschappelijke stage te bieden," legt de stagebegeleider uit. "Om ze te laten ervaren hoe het is om te werken en vanzelf komen dan alle aspecten naar voren van hoe het is om een winkel of een onderneming te runnen en natuurlijk elke dag de plantjes buiten zetten.”

Mark komt zelf uit de groenwereld. "Op mijn zesde jaar stond ik al op de markt in Amsterdam tussen de bloemen en planten, dus ik had al van jongs af aan groene vingers. Na mijn opleiding in het groen heb ik veel ervaring opgedaan, van detaillist tot bedrijfsleider groothandel, ik was kind aan huis op de bloemenveiling Flora Holland." Daarom neemt hij de leerlingen ook mee naar deze bloemenveiling in Aalsmeer, waar gezamenlijk de bloemen en planten worden ingekocht voor de groenshop. In de winkel wordt vervolgens de verkoopprijs bepaald.

Mark is geen onbekende in de Weidevennne, hij woont er en heeft er enkele jaren als wijkbeheerder gewerkt. "Door mijn contacten en de centrale ligging van de winkel heeft deze ook een soort sociale functie gekregen, mensen komen hier ook voor een babbeltje."

Groei
Per week zijn er drie leerlingen in de groenshop aan het werk. "Niet alleen de planten groeien, maar ook de leerlingen groeien in hun rol, dat is prachtig om te zien," vertelt Mark enthousiast. Naast de zorg voor de planten, bloemen en de winkel leren de leerlingen nog veel meer. "Wat ook belangrijk is is het communiceren, zelfstandigheid ontwikkelen, ervaren hoe het is om verantwoording te nemen en het etaleren. Geen enkele leerling is hetzelfde, dat is mijn uitdaging. Het is leuk dat de leerlingen mij nu al in de krant zien, dan weten ze wat hun te wachten staat!”

(bron: Het gezinsblad, Chris de Vries)