vmbo 02 nov 2021

Deelname aan pilot debatfestival een leerzame en plezierige ervaring voor vmbo-leerlingen Clusius Heerhugowaard

Op woensdag 27 oktober gingen leerlingen van onze vestiging in Heerhugowaard met elkaar in debat tijdens de pilot van het debatfestival in theater Cool Kunst en Cultuur in Heerhugowaard. Een samenwerking tussen de gemeente Heerhugowaard, het theater en het debat instituut zorgde ervoor dat er een aantal vmbo-leerlingen mee kon doen aan de workshop 'Debatteren kan je leren' en de pilot van het debatfestival. De leerlingen gingen met elkaar in debat over verschillende stellingen, zoals bijvoorbeeld deze: 'Social media is slecht voor jongeren.''. Uiteindelijk werd er ook een gelukkige winnaar gekozen. (Foto: Cool Kunst en Cultuur)

De leerlingen werden op hun vaardigheden beoordeeld door een jury. Deze bestond uit een wethouder en vier gemeenteraadsleden. De prijs die gewonnen kon worden was een cheque ter waarde van € 1.000,-. Dit bedrag dient op school besteed te worden aan een gezamenlijke activiteit met de leerlingen. 

Yuna, leerling uit 3A, was degene die door de jury tot winnaar werd benoemd. De jury gaf als argumenten dat Yuna anderen in hun waarde liet, in duidelijke bewoordingen kon aangeven wat haar mening en argumenten waren en dat ze teruggreep op eerdere gemelde tegenargumenten. Amber werd tweede en Isa derde. Na het debat ontvingen de drie beste debaters allen een taart namens het Clusius College. 

Deze pilot van het debatfestival zal een vervolg krijgen in de vorm van de jongerengemeenteraad, die in maart 2022 zal plaatsvinden in Heerhugowaard.

 
Winnares Yuna neemt de waardecheque in ontvangst, uitgereikt door wethouder John Does.
Voor de drie beste debaters werden er door onze school drie heerlijke taarten geregeld:)