vmbo 16 sep 2020

De Clusius marktkraam is weer in Castricum

En daar staan ze weer….. de leerlingen van het Clusius College Castricum.

Op de wekelijkse markt op vrijdag in het centrum van Castricum. In een kraam vol producten die vanuit het Clusius College geleverd worden; zoals de beroemde Clusiushoning en plantjes, maar ook producten die ingekocht worden bij de sociale firma Veel In Hout* uit Heemskerk. Daar maken mensen met een beperking de leukste dingen…te koop in de Clusiuskraam. 

In de kraam staan leerlingen, elke week anderen. Zij worden begeleid door Tom Valkering. Soms verkopen ze een zelfgemaakt product of doen ze in de kraam marktonderzoek. Het zijn namelijk leerlingen die zich verdiepen in de keuzevakken Marketing of Ondernemen. Bij deze vakken bedenken de leerlingen een eigen product, doen ze onderzoek naar de haalbaarheid en wenselijkheid van hun product en bedenken ze hun ondernemings- of marketingstrategie. Ze maken een marketing- of ondernemersverslag en ze geven een eindpresentatie over hun project. Geld om grondstoffen voor hun producten in te kopen komt via sponsoring van de Rabobank in Castricum. Ook het op de markt staan is een onderdeel van hun eindbeoordeling. De leerlingen krijgen een beoordeling over hoe ze het als verkoper op de markt hebben gedaan. Ze leren veel van het op de markt omgaan met echte klanten. Het is een leuk en leerzaam onderdeel van een project dat al jaren een succes is. De leerlingen krijgen veel inzicht in wat ondernemerschap en marketing inhoudt. En de Castricumse weekmarkt heeft er elk jaar voor een bepaalde tijd een leuke kraam bij.

*Bij Veel in Hout werken mensen met een lichamelijke beperking, een niet-aangeboren hersenletsel, een chronische ziekte of een verstandelijke beperking. De cliënten werken met veel enthousiasme en inzet aan de producten. Het werktempo ligt wel wat lager en de afwerking is soms iets minder strak, maar het eindproduct mag er altijd zijn!

Bron: Kijk op Castricum