vmbo 15 apr 2016

'Dans met mijn gedachte'

Op het Clusius in Amsterdam & Schagen hebben ze de smaak van het dichten te pakken! Clusius College Amsterdam was een van de vier Amsterdamse scholen die meedeed aan Poëzie van binnen naar buiten.

De ruim 800 deelnemende leerlingen presenteerden hun kunstwerk en gedicht op school waarna een deskundige jury de genomineerden de gelegenheid bood om in het theater tijdens een spectaculaire middag de gedichten te laten voordragen.

De winnende gedichten zijn opgenomen in het boekje 'Dans met mijn gedachte', gedichten en portretten van Amsterdamse jongeren. Op de afbeelding is een van de winnaars van het Clusius College Amsterdam te zien. Op het Clusius College Schagen is de eerste schooldichter benoemd en ook hebben leerlingen zich ingetekend voor een schrijfworkshop in de bieb.

Zo’n vijftien leerlingen van het Clusius College hebben zich aangemeld om in hun vrije tijd een workshop schrijven te volgen. Op basis van de ervaringen tijdens de workshop gaan ze een kort verhaal schrijven, een verhaal dat kritisch zal worden beoordeeld.De workshop is een samenwerking tussen Kopgroep Bibliotheken en het Clusius College.
In de bibliotheek zijn ook gedichten te zien van leerlingen van het Clusius College. Tijdens Nederlands mochten leerlingen een verhaal of een gedicht schrijven aan de hand van een foto. De resultaten waren zo mooi dat docent Gemma Pijnacker op het idee kwam ze te bundelen en te verkopen voor het goede doel. Door de enthousiaste reacties ontstond het idee om een schooldichter te benoemen. Zo krijgt poëzie meer aandacht in de school. Jeanel van der Leij is benoemd als de allereerste schooldichter van het Clusius College.