vmbo 14 okt 2020

Dag van de Duurzaamheid op Clusius Heerhugowaard

Leerlingen uit de vierde klas van het Clusius College in Heerhugowaard zijn druk bezig in het kooklokaal. Onder toeziend oog van docentes Zoest en Koerst worden de leerlingen bewuster gemaakt van voedselverspilling. Vrijdag was het namelijk de Dag van de Duurzaamheid.

De school doet ieder jaar weer mee aan deze landelijke dag. ,,Dit jaar spelen eerstejaars met elkaar een dukatenspel waarin we duurzaam consumentengedrag stimuleren’’, vertelt Zoest. ,,Tweedejaars maken kennis met verschillende vormen van duurzame stroom. En de derdejaars gaan op een digitale speurtocht door duurzaam Heerhugowaard, langs onder andere Rataplan en de verticale tuin van het stadhuis.’’

App

De leerlingen uit het vierde leerjaar houden zich bezig met voedselverspilling en hoe dit voorkomen kan worden. ,,Hierbij maken we gebruik van de app ’Too Good To Go’’’, zegt Koerst. ,,Door deze app kunnen mensen afgeprijsde pakketten reserveren met producten die een korte houdbaarheidsdatum hebben. Die pakketten kunnen worden opgehaald in supermarkten in de buurt of bij plaatselijke winkels.’’

De leerlingen kiezen producten uit de pakketten en bedenken wat ze willen maken. ,,Ze kunnen hierin echt hun eigen creativiteit kwijt’’, vertelt Zoest. ,,Alle groepjes maken hierdoor verschillende gerechten. Bijvoorbeeld een smoothie of een roerbakgerecht. De pakketten bevatten zoveel verschillende producten dat je alle kanten op kan gaan.’’

Het Clusius College is niet alleen op deze speciale dag bezig met duurzaamheid. ,,Wij doen het hele jaar door ons best om duurzaam te zijn’’, vertelt Zoest. ,,Zo vangen we water op voor onze kas, hebben we zonnepanelen en scheiden we afval. Al kan dat laatste nog wel beter, want dat doen we nog niet in de klassen zelf.’’

De leerlingen uit de vierde klas zijn blij met de actie die is georganiseerd. ,,We krijgen altijd al les in koken, maar praktijk is toch leuker dan theorie’’, vertelt Timo (15).

Niet alle leerlingen zijn overigens even geïnteresseerd in het duurzame aspect van het koken. Timo is daarentegen wel enthousiast. ,,Eerst was ik nooit zo bezig met duurzaamheid, maar ik begin nu steeds meer in te zien hoe belangrijk het is.’’

Bron: Noord-Hollands Dagblad, regio Alkmaar