vmbo 02 mrt 2022

​Cor de Vries neemt, na 38 jaar Clusius Grootebroek, afscheid

Cor is bezig aan zijn laatste schooljaar als directeur van de vestiging Grootebroek. In 1984 kwam hij daar in dienst als docent wiskunde. Voorwaarde was dat hij ook het vak natuurkunde erbij ging geven. De banen in het onderwijs lagen in die tijd niet voor het oprapen, dus in de avonduren werd de bevoegdheid voor natuurkunde erbij gehaald.

Lesgeven aan de tuinbouwschool, met in totaal zo'n 110 leerlingen, is niet te vergelijken met de situatie nu. "Ik denk dat 90% van de leerlingen jongens was. Allemaal zonen van tuinders in de omgeving" aldus Cor. "Meisjes waren ver in de minderheid. De meeste praktijklessen vonden plaats op de bedrijven in de omgeving. Dan was er wel eens een meisje dat op haar hakjes naar zo'n bedrijf ging, zakte ze tot haar enkels in de modder. Heel geleidelijk is de school veranderd in de groene school die we nu zijn. Dat begon met de komst van de dieren op school. Daardoor kwamen er meer meisjes naar het Clusius. Ik denk dat ze nu in de meerderheid zijn".

In 1995, toen de tuinbouwschool overging in het Clusius College, werd Cor directeur van de vestiging. "Het is een fijne en kleinschalige school. We gaan nog steeds veel de school uit, de boer op, al is het wel minder dan vroeger. Maar de bedrijven in de regio zien ons nog steeds graag komen. Koeien scheren, bomen snoeien, waar we kunnen geven we de lessen het liefst in de praktijk. Met elkaar hebben we in Grootebroek een fantastisch team, we zijn een goed geoliede machine. Het MT zorgt ervoor dat de randvoorwaarden goed zijn, zodat iedereen optimaal zijn werk kan doen. Ik voel me soms meer meewerkend voorman dan directeur. Ik sta nog wel eens voor de klas, ter vervanging van een wiskundedocent bijvoorbeeld. En ik draai mee in de surveillance in de pauzes. Zo blijf je betrokken bij alles wat er speelt. Geen dag is hetzelfde, de hectiek van alle dag zal ik straks wel gaan missen."

Plannen voor na zijn pensionering heeft ie nog niet echt. Zijn dochter heeft de nodige klussen voor hem op de agenda staan, ook thuis valt er nog genoeg te doen. "Lekker op de fiets, het mooie weer komt eraan en verder zien we wel wat er op mijn pad komt"