vmbo 01 jul 2016

Clusiusleerlingen Castricum bezoeken Den Haag

Als je als school met al je derde klasleerlingen voor zowel de vakken CKV als Maatschappijleer op excursie naar Den Haag wilt dan ga je samen. Zo gingen verleden week alle derdejaars leerlingen van Clusius College Castricum (rond de 250 leerlingen) naar Den Haag.

De ochtend stond in het teken van politiek en dus maatschappijleer. Op safari naar politici. Zo had 3G1 een korte ontmoeting met Mark Rutte en stonden leerlingen van 3 Kader midden in het nieuws van de dag, toen zij  langs Jeroen Dijsselbloem liepen met 16 camera's onder zijn neus na het nieuws van Brexit. Maar ook met tablets de weg vinden op het Binnenhof en ademloos luisteren naar debatten in de Tweede Kamer: allerlei kanten van de politiek werden belicht!  

In een speciale 'politieke supermarkt'  stonden producten met etiketten met daarop diverse politieke standpunten. Leerlingen konden producten met hun 'eigen' standpunt in een boodschappenmandje bij elkaar shoppen. Bij de kassa werd er 'afgerekend': op de kassabon verscheen welke partij het meest bij de standpunten van de leerlingen aansloot.

's Middags was CKV aan de beurt. Leerlingen hebben zich verwonderd over de kunststukjes van Escher en zijn gezichtsbedrog. "Hoe maak je dat en hoe verzin je het? " Een wandeling langs de stadspaleizen leidde de leerlingen langs de diverse architectuur van Den Haag. Met versleten zolen maar ervaringen rijker kwamen de leerlingen  aan het eind van de middag weer aan in Castricum.