vmbo 06 jul 2018

Clusius Heerhugowaard eerste vmbo-school met drie groene vlaggen!

Een unicum in Nederland. Leerlingen van het Clusius College Heerhugowaard hijsen met trots hun derde Groene Vlag in top.

Een unicum in Nederland. Leerlingen van het Clusius College Heerhugowaard hijsen met trots hun derde Groene Vlag in top. De vlag wordt uitgereikt aan scholen waarvan de leerlingen zélf activiteiten ondernemen om de school (verder) te verduurzamen. Het Clusius neemt al bijna vijf jaar deel aan het Eco-schools programma en behaalde ook in 2014 en 2016 al de groene vlag. En het is voor de derde keer gelukt! Als eerste vmbo-school in Nederland.

“Deze derde vlag is een grote pluim voor onze leerlingen en specifiek het Team Green Painters”, zegt directrice Melanie Brandenburg. “Het eco-team met leerlingen uit de onder- en bovenbouw werkt het hele jaar aan tal van projecten om onze school en de omgeving te verduurzamen. Van voorlichting op basisscholen tot het omzetten van niet bruikbare kopieën in blokken kladpapier.”

Zo doet het Clusius College Heerhugowaard jaarlijks mee aan de Warme Truiendag, werken leerlingen met een composter en een wormenhotel, maken zij bijenhotels, zijn er gastlessen van Greenpeace geweest, is de van wilgentenen gevlochten bijenbloementuin in de vorm van een schilderspalet bijna af, is er een Dag van de Duurzaamheid en wordt er samengewerkt met diverse instanties zoals de gemeente Heerhugowaard, Espeq en Landschap Noord-Holland.

Vertellen
“Belangrijk onderdeel van verduurzamen is ook vertellen”, vult Hak van Nispen, directeur Eco-Schools Nederland aan. “Dat leerlingen duurzaamheid bespreekbaar maken en in hun eigen woorden kunnen uitleggen is geweldig. Niet voor niets hebben we de presentaties van de vmbo-leerlingen op basisscholen in Heerhugowaard en omgeving gewaardeerd met een Excellentie-award communicatie.”

Ook wethouder Monique Stam van de gemeente Heerhugowaard feliciteert het Clusius College met deze unieke prestatie. “Heerhugowaard richt zich al jaren op het verduurzamen van de leefomgeving. Dat jongeren van deze leeftijd zich daar ook bewust voor inspannen is geweldig! De term schoolvoorbeeld is hier wel op zijn plaats.”

Met de derde Groene Vlag in top werken de leerlingen van het Clusius College Heerhugowaard de komende twee jaar weer gepassioneerd verder aan verduurzaming, met het oog op hun toekomst.