vmbo 18 nov 2021

Clusius College Schagen zet met Moneyways in op creëren bewustzijn financiële situatie bij jongeren

Het Clusius College Schagen is gestart met het project Moneyways. Dit is het landelijke armoede- en schuldenpreventie programma voor jongeren in Nederland. Het project bestaat uit een lessenserie van drie lessen, waarbij gefocust wordt op het creëren van bewustzijn bij jongeren over hun eigen financiële situatie.

De lessen worden gegeven aan de bovenbouw: klas 3.1 t/m 3.5 en worden gegeven door een koppel van peer educators: jongeren tussen de 18 en 28 jaar die door middel van het delen van persoonlijke verhalen en het voeren van gesprekken gemakkelijk en op een laagdrempelige wijze het gesprek aan kunnen gaan met jongeren. Op deze manier worden er thema's en onderwerpen aangesneden die in de klas spelen. 

Opbouw van de lessen:

- Les 1: Mijn budget. De focus ligt op het budgetteren. Leerlingen worden bewust gemaakt van het belang van financiële kennis en krijgen beter zicht op hun eigen financiën.  
- Les 2: Risico's. In deze les staat de directe omgeving van de leerling centraal en wordt middels casussen en eigen verhalen van de peer educators de sociaal-emotionele kant van geld bespreekbaar gemaakt. Ook wordt er ingegaan op wat er mis kan gaan en hoe je dit kan voorkomen.
- Les 3: (Toekomst)visie. De blik op de toekomst en de meningsvorming van de leerlingen staat hier centraal. Hiermee worden de leerlingen gestimuleerd de stof op zichzelf te betrekken.