vmbo 09 mrt 2022

Clusius College Alkmaar deelt boeken uit

Op dinsdag 8 maart is op het Clusius College in Alkmaar een leeshoek geopend. Deze leeshoek is bedoeld voor leerlingen die in een tussenuur of na hun lessen op een fijne plek rustig willen lezen.

Voor leesinspiratie kunnen ze terecht in het Open Leercentrum waar een uitgebreid en zeer actueel aanbod van fictie en non-fictie te vinden is. Daarnaast kunnen ze een kijkje nemen op het Instagram-account van docent Nederlands Inge van der Pol: @clusiboek. Op dit account worden regelmatig leestips gegeven en winacties voor boeken gehouden speciaal voor leerlingen van het Clusius College in Alkmaar. Ter gelegenheid van de opening kregen alle leerlingen van het vmbo een uitgave van Het achterhuis van Anne Frank uitgereikt! 

‘We zijn al enige tijd bezig met het vergroten van het leesplezier op school. Dat doen we bijvoorbeeld door extra aandacht te geven aan lezen, door de leesomgeving aantrekkelijker te maken, een boekenclub te organiseren en door het zorgen voor een heel ruim en inspirerend aanbod van boeken,’ vertelt Inge van der Pol. ‘Vandaag deelden we bijna 500 boeken uit aan onze leerlingen, dat is echt geweldig!’

De eerste leerlingen hebben de leeshoek inmiddels kunnen uitproberen. Zij zijn erg te spreken over de leeshoek. Fiene (16): ‘Ik vind het erg leuk ingericht, je kunt er gezellig en in stilte zitten lezen.’ Haar vriendin Lara (15) vult aan: ‘De banken zitten lekker! Doordat je er gezellig kunt zitten en andere mensen je zien lezen, motiveert het hen misschien ook om te gaan lezen!’ Stephanie (16) vindt dat het ook helpt als je het erg druk hebt: ‘Lezen helpt als je stress hebt met schooldingen, je wordt er rustig van en dat is fijn.’

Het openen van de leeshoek is zeker niet het laatste dat de school in petto heeft dit schooljaar. In samenwerking met de bibliotheek en leesconsulent Monique Spijkers wordt er in de zomer een heus Boekenfeestje georganiseerd voor leerlingen in de onderbouw. Maar wat daar allemaal te gebeuren staat, blijft voorlopig nog even een verrassing.