vmbo 13 jul 2017

Bijzondere ontmoetingen in projectweek: ‘Kijk eens verder’

Hoe goed ken je de ander waarover je een (sterke) mening hebt?

Vaak hebben we een opvatting over (een groep) mensen die we eigenlijk helemaal niet goed kennen. Dat bleek ook tijdens de projectweek ‘Kijk eens verder’ van het Clusius College in Castricum.

De tweedejaars van de vestiging kregen onder andere bezoek van GGZ-instelling Dijk en Duin. Via spelletjes kwamen de gesprekken over vooroordelen snel op gang, zoals met een groot ganzenbordspel waarbij vragen werden gesteld als: ‘Wat denk je als je iemand ziet lopen met een vreemd uiterlijk’ en ‘Zijn psychiatrische patiënten gevaarlijk’? De meeste indruk op de leerlingen maakten de verhalen van de (ex-)patiënten.

Ook maakten de leerlingen tijdens de week kennis met de cursisten van een JAR taalklas. In deze klas zitten voornamelijk vluchtelingen, op dit moment vooral uit Syrië en Eritrea, die de Nederlandse taal leren. Via spelletjes leerden de cursisten en de leerlingen elkaar kennen, bijvoorbeeld door elkaar een liedje uit het eigen land te leren, of een verhaal te vertellen bij een dierbare foto of dierbaar voorwerp. Een leuke en leerzame dag voor de leerlingen en de JAR-cursisten. De cursisten voelden zich gezien en gehoord en de leerlingen vonden het leuker dan ze vooraf hadden verwacht. Er is veel gelachen en een aantal verhalen maakten een diepe indruk op de leerlingen.

Eigenlijk ben je aan de lopende band aan het oordelen en soms aan het veroordelen, dat hebben de leerlingen geleerd van deze projectweek. De ontmoetingen waren anders dan anders, maar bovenal leerzaam.