vmbo 06 jun 2016

Bezoek Poolse gasten op het Clusius College in Heerhugowaard

Van donderdag 19 mei t/m vrijdag 27 mei 2016 kwamen 10 Poolse leerlingen met 2 docenten (Gimnazjum nr. 2 te Pabianice, vlakbij Łódź) naar het Clusius College in Heerhugowaard. De gasten werden ondergebracht bij gastgezinnen.

De belangrijkste initiatiefnemers van de contacten met de school in Polen zijn Kees Meester en Alina Kater. Deze docenten hebben heel veel met Polen te maken. Kees Meester heeft een Poolse vrouw en daarom spreekt heel goed Pools en Alina Kater is afkomstig uit Polen. Leerlingen van het Clusius College zijn in  november 2015 in Pabianice (Polen) op bezoek geweest en nu was het de juiste tijd voor een tegenbezoek. De Poolse leerlingen zijn bij onze leerlingen ondergebracht om ook de sfeer en gewoonten in Nederland goed te leren kennen. De docenten Kees Meester en Alina Kater hebben een boeiend programma voor onze leerlingen gemaakt om ze vooral veel te laten zien van de school, het mooie Hollandse land en de rijke Hollandse Cultuur.

Tijdens deze dagen brachten onze gasten, samen met een groepje leerlingen van onze school, een bezoek aan o.a.  Amsterdam en Artis, de Zwarte Markt in Beverwijk, de Kaasboerderij in Zuid-Schermer. Ze hebben daarnaast veel lessen gevolgd op school met de leerlingen van klas 1: zwemles, sportlessen, groenvoorziening in de tuin en in de kas en op donderdag  26 mei hebben zij meegedaan met de lessen van klas 1 waarin de cultuur van Polen en Nederland centraal stond.

Het klaslokaal werd versierd in het teken van Nederland en Polen. Poolse en Nederlandse hapjes werden er geserveerd. Voor de Nederlandse kinderen werd er in een quiz vragen gesteld over Polen en voor de Poolse leerlingen was er een quiz met vragen over Nederland. De lessen werden afgesloten met echte oudhollandse spellen. Iedereen deed enthousiast mee.

Tenslotte werd er op vrijdag 27 mei een afsluitende avond georganiseerd. De leerlingen van het project hebben in kleine groepjes een presentatie gehouden over alles wat ze in deze week hebben meegemaakt. Onze directeur Annelies de Waal en de gastouders waren daarbij aanwezig.

Het was een “Top” week. Er zijn al plannen voor het volgend schooljaar gemaakt.