mbo 15 okt 2019

Uitwisseling Finland 2019

Van 15 tot en met 29 september hebben zes enthousiaste derdejaarsstudenten Bloem & Design niveau 3 en 4 deelgenomen aan een uitwisselingsproject via Erasmus met Finland als land van bestemming. De studenten namen twee weken deel aan de lessen van de vakrichting Design van de HAMK University of Applied Sciences te Hämeenlinna. Daarnaast hebben zij stage gelopen bij een plaatselijke topbloemist.

Doel van de uitwisseling was het neerzetten van een gezamenlijke bruidsshow met een combinatie van  floraal en modedesign. Vooraf aan deze uitwisseling is in de groep 17BD3B/4B in Alkmaar hard gewerkt om Robin, Kaylee, Mijke, Kika, Joyce en Elle met een duidelijke opdracht en thema naar Finland te kunnen laten vertrekken. Zij namen een prachtig moodboard en het vastgestelde thema Woodland mee, die geïnspireerd waren op het gastland.

Ter voorbereiding op de bruidsshow en ter inspiratie verzorgden onze studenten op maandag 23 september in de Design Factory een demonstratie en workshop voor hun Finse medestudenten. Tijdens de demonstratie lieten de studenten de techniek van het maken van een krans, boeket, bloemstuk en polscorsage zien. De Finse studenten werden vervolgens uitgenodigd om een ​​polscorsage te maken van het materiaal dat klaargezet was.

Onze studenten hebben tijdens hun lessen op de HAMK modeontwerpen leren tekenen en hebben samen met de Finse studenten een co-design gemaakt. Het resultaat is een selectie van zes design bruidsjurken die de Finse studenten en begeleiders naar Nederland meenemen voor de bruidsshow die op 26 november in de grote kerk van Schermerhorn plaatsvindt.

Natuurlijk hebben de studenten in de spaarzame vrije tijd ook van de Finse natuur genoten en enkele culturele uitstapjes gemaakt. Ook hebben zij ‘s avonds genoten van een heerlijk kampvuur en een Finse sauna bezocht. Kortom een zeer leerzame en verrassende samenwerking en een unieke ervaring voor onze studenten!  Deze pilot willen we als team Bloem & Design dan ook graag volgend jaar continueren.