mbo 19 mei 2021

Studenten Tuin, Park & Landschap krijgen les in dierenpark Hoenderdaell

Studenten van de opleiding Tuin, Park & Landschap (TPL) van het Clusius mbo in Schagen krijgen les op de locatie van Dierenpark Hoenderdaell in Anna Paulowna. Een mooie samenwerking die voor zowel de studenten, de docenten én het park alleen maar voordelen oplevert.

'Wie kan nou zeggen dat ie tijdens z’n opleiding de hekken om een hyena-verblijf heeft aangelegd of nestkasten voor de ara’s heeft gebouwd?'

In totaal volgen momenteel 37 studenten van het Clusius College hun opleiding tot hovenier (mbo-niveau 2 en entree) op het park. Tot vorig jaar gingen zij ook nog naar school op de Clusius-vestiging in Schagen maar vanaf dit jaar is de opleiding helemaal verhuisd naar Hoenderdaell. TPL-docent Yke Posthumus is de drijvende kracht achter de samenwerking: “Bij Hoenderdaell kunnen we onze studenten écht praktijkonderwijs geven en gebruik maken van veel verschillende materialen en gereedschappen. Van tuinaanleg, groenonderhoud, betrating, tot het maken van hekwerk voor de dierenverblijven. Alle aspecten van het hoveniersvak zijn in het park vertegenwoordigd. Zelfs de toetsen en examens vinden hier op locatie plaats. Door de individuele leerlijn en flexibele instroom kunnen we maatwerk bieden en iedere student in z’n eigen tempo de opleiding laten volgen.”

Dieren en publiek zijn extra uitdaging

De unieke opleidingslocatie biedt zowel de docenten als studenten vele voordelen. Docenten kunnen maximaal praktijkles geven en zien de aanwezigheid van de dieren en het bezoekend publiek als een extra uitdaging. Yke: “Je moet als docent goed opletten en een paar extra ogen hebben. Het publiek en de dieren mogen absoluut geen last van ons hebben.”

De variatie is het leukst

Studenten Thomas en Tim zijn ook enthousiast over de leslocatie. Thomas: “Ik vind de opleiding een stuk leuker sinds de verhuizing naar Hoenderdaell. Je kan hier zoveel verschillende dingen doen waardoor de opleiding nog beter aansluit bij de praktijk.” Ook Tim ziet de voordelen: “Ik heb bewust voor deze opleiding gekozen en vind de variatie het leukst. Sta je eerst met een kettingzaag het grove werk te doen en een uur later netjes uit te meten waar de beplanting moet komen. En wie kan nou zeggen dat ie tijdens z’n opleiding de hekken om een hyena-verblijf heeft aangelegd of nestkasten voor de ara’s heeft gebouwd? Mooi toch!”

Een wel heel prettige leslocatie

Op de locatie in Hoenderdaell kan je de opleiding Tuin, Park & Landschap van het Clusius College op twee niveaus doen (entree en niveau 2) en zowel in de BOL- als BBL-variant. BOL betekent drie dagen in de week opleiding en twee dagen stage. Bij BBL heb je elders een arbeidscontract en volg je één dag in de week de opleiding. De 44-jarige Jurriaan is zo’n BBL-student. Hij werkt momenteel bij een natuurtuin in Castricum en gaat binnenkort starten met z’n opleiding bij het Clusius mbo. “Ik wil graag meer kennis opdoen en een diploma halen zodat ik echt als hovenier aan de slag kan. En dan is dit wel een héél prettige leslocatie”, aldus Jurriaan terwijl hij tevreden om zich heen kijkt.

Kunnen niet meer zonder

Robert Kruijff, eigenaar van Landgoed Hoenderdaell, is ook blij met de samenwerking met het Clusius College: “Het dierenpark is in 1992 als hobby ontstaan, in de loop der jaren steeds groter geworden en inmiddels door de ANWB al zes keer uitgeroepen tot leukste park van Noord-Holland. Aanvankelijk waren we vooral gericht op de dieren en minder op het groenonderhoud. Mede door contact met Yke hebben we er steeds meer een park van gemaakt. Ik vind het mooi om te zien hoe de studenten ons daarbij helpen en wat ze allemaal voor elkaar krijgen. Inmiddels kunnen we niet meer zonder hen, want een mooi park vraagt ook heel veel onderhoud. Nu we weer open zijn kunnen alle bezoekers ook genieten van al het groen in het park.”

Studenten met verschillende voorgeschiedenis

Clusius-studenten die leskrijgen op Hoenderdaell hebben allemaal een verschillende voorgeschiedenis. Veelal vmbo-leerlingen die na hun diploma kiezen voor de aansluitende mbo-opleiding niveau 2. Maar ook vroegtijdige schoolverlaters die zonder diploma de entree-opleiding kunnen doen. Of studenten die vanuit een andere mbo-opleiding naar Tuin, Park & Landschap overstappen. Zoals de 17-jarige Chinouk: haar eerst gekozen mbo-opleiding voldeed niet aan de verwachting en de door corona ingestelde online lessen deden haar ook geen goed. Ze stopte met haar studie en werd vanuit het Clusius College begeleid in heroriëntatie. Ze vertelde over haar passie voor groen en werken in de buitenlucht en kon direct instromen bij de opleiding Tuin, Park & Landschap op de locatie in Hoenderdaell, waar ze het inmiddels prima naar haar zin heeft. 

Meer info over de opleiding Tuin, Park & Landschap

Studenten kunnen zich bij twee Clusius-vestigingen aanmelden voor de opleiding Tuin, Park & Landschap: Hoorn en Schagen. In Hoorn wordt de opleiding gegeven met faciliteiten vanuit de eigen vestiging aldaar. Meld je je aan in Schagen dan krijg je les op Landgoed Hoenderdaell. 

Gerelateerde pagina's