mbo 22 jun 2021

Student Wouter Duif bedankt docenten Tuin, Park & Landschap voor hun inzet

Hij is inmiddels 27 en loopt al heel wat jaren rond op het Clusius College in Alkmaar, Wouter Duif uit Warder. Begonnen op het vmbo, via basis naar kader en vervolgens alle niveaus van de opleiding Tuin, Park & Landschap* doorlopen. Heeft inmiddels zijn examen op niveau 4 behaald en wil aan het eind van zijn Clusius-loopbaan de docenten graag bedanken voor hun enorme inzet en betrokkenheid.

“Het zijn stuk voor stuk hele betrokken docenten, die altijd met je meedenken. Als je zelf ook inzet toont dan kan er heel veel.

Er kan heel veel 

“Het zijn stuk voor stuk hele betrokken docenten, die altijd met je meedenken. Als je zelf ook inzet toont dan kan er heel veel. Ze kijken echt per student wat werkt en welke begeleiding je nodig hebt.” Een ander positief punt vindt Wouter de vakbekwaamheid van de docenten. “Veel docenten komen uit het vak, in mijn geval het hoveniersvak en zijn later docent geworden. Ze hebben veel ervaring en kunnen je de kneepjes van het vak in de praktijklessen goed bijbrengen.”

Duurzaamheid

Wouter loopt al een tijdje rond bij het Clusius College en heeft nog les gehad in het oude gebouw in Alkmaar. Het nieuwe gebouw vindt hij een aanwinst voor de opleiding. “Het is een gebouw met vegetatiedaken, zonnepanelen en allerlei terugwinsystemen waaruit blijkt dat het Clusius duurzaamheid belangrijk vindt en dat vind ik ook.”

Tuin voor de toekomst

Per 1 juli start Wouter zijn eigen hoveniersbedrijf De IJsselmeerdijk in Warder en hij heeft een duidelijke visie: “Het gaat om de beleving, ik wil mensen inspireren om duurzame tuinen aan te leggen die klaar zijn voor de toekomst. Voor het compleet dichtstraten van de tuin zoeken ze maar een ander.”

Doe vooral wat je leuk vindt

Ondanks dat hij het Clusius College gaat verlaten wil hij graag bij de school betrokken blijven. “Tijdens mijn opleiding heb ik meegewerkt aan voorlichtingen voor aankomend studenten en dat wil ik blijven doen. Ik wil voorlichting geven over het vak en zelf ook een leerbedrijf worden.” Voor aankomend studenten heeft hij ook een duidelijk advies: “Kies vooral iets wat je leuk vindt en laat je niet ontmoedigen door negatieve meningen van anderen. Ik ben hovenier geworden omdat ik het wilde en dat is de beste drijfveer die je kan hebben.”

*Vanaf schooljaar ’21-’22 wordt de opleiding TPL gegeven vanuit de locatie in Hoorn (niveau 2, 3 en 4) en Schagen (alleen niveau 2).