mbo 01 jun 2016

Sportieve stage in het Alkmaarse groen

Voor de 21-jarige Thijs van Diepen zit het laatste examen er op, en met een uitmuntende 8.9 eindigt hij zijn spannende maar goed verlopen examenperiode. Met het behalen van het diploma ‘Tuin, Park en Landschap’ op het Alkmaarse Clusius College sluit Thijs bovendien een enerverende stageperiode bij Alkmaar Sport af. Gedurende drie jaar liep hij stage op de Alkmaarse sportvelden. Snoeien, bosmaaien, schoffelen, álles werd ondernomen om de velden er dagelijks weer prachtig bij te laten liggen. Een enthousiaste stagebegeleider, tevreden sporters, prima beoordeling en de officiële titel ‘medewerker Hovenier’ vormen het welverdiende resultaat van alle inspanningen.

Bij de verschillende afdelingen van Alkmaar Sport volgen jaarlijks vele studenten van diverse opleidingen een stage. Het grootste deel hiervan is betrokken bij de organisatie van sportlessen en –activiteiten. Minder voor de hand liggend, maar zeker niet minder belangrijk, is de stage die de Ursemse Thijs van Diepen vervulde bij het groenonderhoud. Onder begeleiding van de zeer ervaren stagebegeleider Jan Spaans leerde Thijs de fijne kneepjes van het vak. “Zagen, hout snipperen, snoeien, bosmaaien, machines aankoppelen, schoffelen, de afgelopen drie jaar heeft Thijs zich alle werkzaamheden eigen gemaakt. Ik heb de afgelopen 25 jaar al zeker 11 stagiairs mogen begeleiden, maar nooit bleef iemand zo lang bij me als Thijs. Hij heeft dan ook zowel niveau 1 als niveau 2 bij mij afgerond. Of ik trots ben? Dat is een understatement, trots ben ik absoluut,” aldus Spaans.

Veel geleerd
Vraag het Thijs en hij beaamt dat hij veel geleerd heeft. Eigenlijk vindt Thijs ook alles aan het werken in het groen leuk om te doen, de afwisseling in het werk spreekt hem voornamelijk aan. Moeilijkst om onder de knie te krijgen? “Het fijnere bosmaaien, dat is echt een vak. Als je het te snel en slordig doet krijg je hobbels in het gras, daar zijn de sporters niet blij mee. Jan heeft me geleerd hoe je dat aanpakt, en na veel oefenen ben ik er best goed in geworden”, vertelt Thijs. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Nog geen maand geleden verstapte Thijs zich en een heggenschaar sneed door een ongelukkige beweging in zijn arm. Hij kan het gelukkig lachend navertellen. “Nee ik heb het klusje daarna niet nog een keer uitgevoerd, maar dat is omdat het gewoon niet meer aan bod kwam, ik zou het zo weer doen.”

Prestatie
Dit alles is een prestatie op zich voor Thijs, die door een visuele én auditieve beperking (“ik zie maar 36% en hoor wat minder goed”) een meer-dan-gemiddelde inspanning moet leveren om de werkzaamheden te voltooien. Met wat kleine aanpassingen weet Thijs zich echter aldoor prima te redden. Dagelijks reist hij naar Alkmaar, waar het werk om kwart over zeven al begint. "In de winter is dat soms een probleem omdat ik in het donker niets zie, maar dan mag ik wat later beginnen tot het weer vroeger licht wordt”. Thijs laat zich sowieso niet beperken in zijn doen en laten, hij is in het bezit van de 2e dan (zwarte band) judo en voetbalt wekelijks bij SC Dynamo. Sportieve eigenschappen die zijn klik met Alkmaar Sport en het veldonderhoud wellicht ook verklaren.

Samenwerken in Sport
Met Jan als begeleider was SV Koedijk wel de voornaamste standplaats van Thijs. Van daaruit worden dagelijks de sportvelden bezocht, ook wel buiten de gemeente Alkmaar. Hierdoor heeft hij ook veel samengewerkt met de andere collega’s groenonderhoud van Alkmaar Sport. En van je collega’s moet je het maar hebben bewijst een anekdote van Spaans. “Ik heb hem ooit wijsgemaakt dat de afzuiginstallatie in de kantine-unit van SV Koedijk een veldverwarmingsinstallatie voor het kunstgras A-veld was. Even aanzetten voor de wedstrijd en de rijp is van het veld, kunnen de sterspelers met verwarmde schoentjes de wedstrijd beginnen. Thijs kwam er achter dat het niet waar was toen hij na een sneeuwbui verwoede pogingen deed het veld speelklaar te maken. Alle rare luchtjes waren uit het gebouw verdwenen, maar de sneeuw lag er nog!” Natuurlijk waren het niet alleen grappen en grollen waardoor Thijs en Jan met elkaar verbonden werden, ook het serieuze werk kwam aan bod. Zowel in de theorie als de praktijk stond Jan voor Thijs klaar om hem te begeleiden. “Jan ondersteunde me bij huiswerkopdrachten zoals werkstukken en verslagen, maar ook als je de naam van een boom, plant of graszode wilt weten kan hij je helpen.”

Vervolgopleiding
Nu het diploma op Niveau 2 binnen is zou Thijs graag doorstromen naar Niveau 3. “Hier leer je naast het ‘groot groen’ ook het ‘klein groen’ te onderhouden; hoveniersklussen zoals schuttingen plaatsen, plantjes aanleggen, dát lijkt me voor de afwisseling erg leuk om te doen.” Om voor Niveau 3 in aanmerking te komen moet Thijs eerst een motivatietest en intakegesprek doorstaan. Mocht het zover komen dan vormt de zoektocht naar een nieuw stagebedrijf deze zomer de eerste prioriteit. Het liefst een bedrijf waar ze veel met klein groen werken. “Met die motivatie zit het wel goed. Helaas biedt een nieuwe stageplek bij Alkmaar Sport hier geen soelaas, de sporters zullen niet zo enthousiast reageren op schuttingen en planten op de sportvelden. Maar dat Thijs goed terecht komt, daar zal ik desnoods persoonlijk voor zorgen”, sluit stagebegeleider Spaans af.

bron: alkmaarsport.nl