mbo 02 apr 2021

Quest-redacteur wordt hovenier

In het magazine Quest Psychologie vertelt Monique Kitzen over haar geslaagde omscholingstraject van redacteur bij Quest naar vakbekwaam hovenier, via de avondopleiding bij het Clusius College. Ze is een totaal nieuwe wereld binnengestapt en vindt het de beste zet die ze gedaan heeft.

'De eerste weken was ik ’s avonds gesloopt, maar het wende en ik sliep heerlijk op die fysieke arbeid'

Monique Kitzen hoorde jarenlang bij de harde kern van Quest: eerst als redacteur, later als chef van onder meer Quest Psychologie. Maar na twintig jaar in de schrijverij wilde ze iets anders en gooide ze het roer om. Ze wilde niet meer de hele dag binnen achter een computer zitten. Ze wilde buiten werken, met haar handen, iets ‘lekker praktisch’ en met een busje op pad.

Hovenier

Hovenier leek haar een mooi beroep waar zij haar nieuwe idealen in kwijt kon. Het is niet achter een computer, je hebt er een busje voor nodig en het is werken met je handen maar ook met je hoofd. 'Ik kon alles leren over planten, tuinen ontwerpen en beplantingsplannen maken. Want ‘iets lekker praktisch’ klinkt dan wel vrij, maar een typische hoofdwerker wordt niet gelukkig van alleen maar handwerk’, aldus Kitzen.

Leren door te doen

Ze zocht uit welke opleiding ze moest volgen om hovenier te worden en dat bleek te kunnen vlakbij huis in Alkmaar bij het Clusius College. Daar startte ze met de avondopleiding Hovenier en ondervond aan den lijve wat praktijkonderwijs betekent: leren door het te doen.

Eigen bedrijf

Nu drie jaar later is ze vakbekwaam hovenier en heeft ze haar eigen bedrijf. Ze is bekwaam in snoeien, straten, bomen planten, bosmaaien, landmeten, tuinontwerpen en beplantingsplannen maken. Ze herkent honderden planten, heesters en bomen aan hun blad, knoppen, takken, twijgen of bloei. Drie dagen in de week besteedt ze aan tuinonderhoud bij klanten en één dag in de week gebruikt ze voor het maken van beplantingsplannen en tuin­ontwerpen. Een mooie combinatie van hand- en hoofdwerk. Voor Monique is de omscholing geslaagd.

Lees hier het hele verhaal van Monique Kitzen in Quote Psychologie.

Meer info over de avondopleiding Hovenier

De avondopleiding Hovenier gaat bij het Clusius College in september 2021 weer van start. Deze populaire deeltijdopleiding is bedoeld voor volwassenen die zich graag laten scholen op het gebied van hovenierswerk. Een unieke opleiding die erkend wordt door de branchevereniging VHG. Kijk hier voor meer informatie over de opleiding.

Foto’s: Lars van den Brink

Gerelateerde pagina's