mbo 04 mrt 2019

Opleiding Maatschappelijke zorg en groen in nieuw jasje

Anne Vollebregt (19) zit in het derde en laatste jaar van haar opleiding Dierverzorging en volgt het vak Maatschappelijke Zorg & Groen nu als keuzedeel. Dit keuzedeel wordt met ingang van volgend schooljaar een volledig nieuwe opleiding onder de naam Maatschappelijke Zorg & Groen. Het Clusius College gaat deze opleiding vanaf volgend schooljaar samen met het Horizon College uitvoeren.

Anne loopt stage op de zorgboerderij De Vrijheid in Warmenhuizen waar ze werkt met dementerenden. Anne vindt het mooi om te zien dat haar cliënten zo kunnen genieten van het contact met dieren. Anne: 'Ik ben graag buiten en vind het heerlijk om met dieren te werken. Daarnaast vind ik het sociale aspect heel belangrijk. Dit is voor mij de ideale combinatie.'

Naast de begeleiding van de cliënten zorgt Anne ook voor de dieren. 'Dankzij dit keuzedeel heb ik geleerd over de voeding en huisvestiging van dieren. Als een cliënt vragen over de dieren heeft, kan ik ze uitleggen waarom we iets op een bepaalde manier doen. Je leert niet alleen over dieren en de begeleiding van mensen, maar je leert ook veel over jezelf. Er wordt in de lessen veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling, wat een grote meerwaarde geeft voor mezelf.'

Sinds januari 2019 is Anne zelfstandig ondernemer en runt ze, samen met haar vriend, een zorgboerderij voor een klein aantal (jonge) deelnemers. Haar doel is om op haar zorgboerderij zorg te gaan bieden aan 15 deelnemers. Maar eerst wil Anne haar opleiding afronden.

De opleiding Maatschappelijke Zorg & Groen leidt op tot werkbegeleider Zorgbedrijf (niveau 3) en Bedrijfsleider Zorgbedrijf (niveau 4). Op 27 maart is er voor mbo-opleidingen van het Clusius College een informatiemarkt in Alkmaar, Hoorn en Schagen. Ook over deze opleiding kun je meer informatie inwinnen. https://www.clusius.nl/mbo/informatiemarkt-mbo-opleidingen-27-maart.