mbo 10 jan 2018

Onderzoek naar knopval zeer relevant voor orchideeënteler Tesselaar

Student Chris van der Kuijl (Plantenteelt niveau 4) doet een onderzoek voor Top Orchid ondernemer Peter Tesselaar naar de bewaarbaarheid van orchideeën tijdens het transport van de planten. Voor Tesselaar kwam het goed uit dat Chris zich meldde want er liggen genoeg vraagstukken op de plank over het vervoer van het product: de orchidee.

Dat orchideeën van warmte houden is bekend. Uit onderzoek is gebleken dat donkerte een stressfactor is voor de orchideeën. Tijdens het transport is het geen uitzondering dat de orchideeën meerdere dagen in het donker worden vervoerd. Als het dag/nacht ritme wordt verstoord, dan treedt er stress op bij de orchidee. Orchideeën die in een stresssituatie terecht komen gaan uit zichzelf ethyleen vormen en ethyleen veroorzaakt onder andere knopval.

Samen met Ingrid Beentjes (Chrysal), Gitte ten Hope en Cees Luling (Flora Holland) is er een onderzoeksvraag ontwikkeld die vooral gaat over de invloed van ethyleen op knopval bij de orchidee en of een ethyleenblokker de knopval kan voorkomen. In tenten heeft Chris diverse opstellingen en proeven gedaan en vooralsnog zijn er weinig significante waarnemingen die doen vermoeden dat ethyleen de werkelijke veroorzaker is van knopval. Voor Peter Tesselaar zijn dat zeer interessante resultaten omdat hij dan verder op zoek kan naar de mogelijke oorzaken. Genoeg te doen dus voor een volgende geïnteresseerde student van het Clusius College!

Heeft u ook een onderzoeksvraag voor een mbo-student? Laat het ons weten? En mail naar n.boterblom@clusius.nl.

Peter Tesselaar met student Chris van der Kuijl.

De proefopstelling van product met ethyleen blokkers.