mbo 04 jun 2021

Mona Keijzer in gesprek met studenten Commercieel Ondernemen Clusius Hoorn

​​​​​Mona Keijzer (CDA), staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, reisde donderdag 3 juni af naar onze vestiging in Hoorn. Daar ging zij, in het kader van het Nationaal Gesprek over Vrijheid, met eerstejaars studenten van de opleiding Commercieel Ondernemen in gesprek over vrijheid, democratie en actief burgerschap.

Gesprekken over vrijheid of de ​​beperking daarvan belangrijker dan ooit

Mondkapjesplicht, gelimiteerd contact met geliefden, de eerste avondklok sinds de Tweede Wereldoorlog: 2020 was een crisisjaar. Nooit eerder werd deze generatie dusdanig in haar vrijheden beperkt. Nu er langzamerhand licht aan het eind van de tunnel verschijnt, zijn gesprekken over vrijheid of de beperking daarvan belangrijker dan ooit. Het Nationaal Gesprek over Vrijheid is een reeks van gesprekken tussen generaties: tussen studenten van het middelbaar beroepsonderwijs en bestuurlijk Nederland over burgerschap en democratie. Hoe krijgen we onze vrijheden weer terug? In wat voor maatschappij willen we leven en hoe werken we hier naartoe?

Mona Keijzer reageert op interessante stellingen van onze stu​​denten

Tijdens het gesprek in Hoorn, dat werd geleid door een moderator, kwamen verschillende stellingen van onze studenten aan bod. De stellingen waren vooraf door de studenten geformuleerd en gingen over het thema vrijheid in de breedste zin van het woord. Zowel de studenten als de staatssecretaris gaven hun mening over de stellingen en dat leverde interessante gespreksstof. Naast het thema vrijheid kwamen ook het vrouwenquotum, de vermeende spagaat tussen economie en klimaat en het begrip duurzaamheid aan bod. Na afloop kreeg Mona Keijzer uit handen van (oud) Clusius-ambassadeur Joes Knook een creatie, gemaakt door studenten van de opleiding In- & Outdoor, overhandigd.

Nationaal Gesprek ove​​r Vrijheid

Het Nationaal Gesprek over Vrijheid is een initiatief van De Balie, vfonds, Nationaal Comité 4 en 5 mei en Stichting Coördinatie 75 Jaar Vrijheid, en wordt mede uitgevoerd door MBO Raad. Het gesprek met Mona Keijzer stond gepland voor mei 2020 ten teken van 75 jaar Vrijheid maar kon toen door corona-restricties niet doorgaan. Op donderdag 3 juni 2021 ging het in beperkt comité (met minder studenten in de zaal dan eigenlijk gepland) wel door.

Het gesprek ​terugkijken

Van het gesprek van Mona Keijzer en de studenten zijn opnames gemaakt. Via deze link​ is het gesprek terug te kijken. ​