mbo 03 okt 2016

Mbo’ers vaker naar buitenland dan verwacht zeker in de groene sector!

Bijna zes procent van de mbo-studenten gaat voor zijn opleiding naar het buitenland. Dat blijkt uit de verzamelde cijfers over studentenmobiliteit in het mbo, die EP-Nuffic en SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) vorige week openbaar hebben gemaakt.

Het percentage buitenlandgangers ligt een stuk hoger dan werd aangenomen. Daarmee heeft Nederland de EU-doelstelling voor studentenmobiliteit in het mbo voor 2020 al bijna bereikt. In de sector Voedsel, groen en gastvrijheid is het aantal studenten dat de grens overgaat (voor minimaal twee weken) verreweg het hoogst. Dat zien wij ook terug bij het Clusius College.

In het schooljaar 2015-2016 heeft maar liefst 11 % van de studenten bij het Clusius College, die in dat schooljaar een BPV gepland hadden, een internationale BPV (stage) volbracht. Veel studenten van onder andere de opleidingen Veehouderij, Plantenteelt, Dierverzorging, Natuur, Water & Recreatie en Bloem & Design zoeken het buitenland op. Populaire bestemmingen zijn Spanje, België en Italië. Maar ook buiten Europa worden landen als Canada, de USA, Zuid-Afrika en Chili opgezocht.

Een internationale BPV wordt door het Clusius als belangrijk ervaren. Het is een verrijking voor de student en een belangrijke voorbereiding op zijn carrière in de groene sector die ook steeds internationaler georiënteerd is.

Het artikel van EP-Nuffic kun je via deze link lezen: https://www.epnuffic.nl/nieuws/ep-nuffic-news/mbo-ers-vaker-naar-buitenland-dan-verwacht