09 jun 2022

Mbo-studenten Clusius Alkmaar en Hoorn met elkaar in debat tijdens finale debattoernooi

Op dinsdag 7 juni vond de finale van het debattoernooi plaats, dit keer in de VUE bioscoop in Hoorn. Teams van studenten van verschillende mbo-opleidingen van onze vestigingen in Alkmaar en Hoorn streden met elkaar om de titel: Beste debatteam van het Clusius College.

De teams waren goed voorbereid tijdens de lessen Nederlands en door de workshops van het Nederlands Debatinstituut, die alle tweedejaars studenten aangeboden hebben gekregen.
 
De stellingen waarover het debat werd gevoerd, waren de volgende:

- 'Iedere MBO student moet een stageplek toegewezen krijgen.'
- 'Het vak “gezonde voeding” moet een verplicht vak worden voor alle studenten.'
- 'De volgende premier van Nederland moet een mbo-opleiding gevolgd hebben.'


Een van de stellingen waarover gedebatteerd werd.
 
De prestaties van de deelnemers werden beoordeeld door een deskundige jury o.l.v. een senior trainer van het Nederlands Debatinstituut. Andere juryleden waren Linda Biersteker, teamleider AVO en Lisa Klinkenberg, gemeenteraadslid in Hoorn. In haar oordeel prees de jury het niveau van de discussie, de sterke argumenten en het fanatisme van de deelnemers.


De driekoppige jury. 

Na een felle strijd bleek Twan Aker, student Commercieel Ondernemen, de beste individuele debater en daarmee winnaar van de Debadeend! Naast studenten van Commercieel Ondernemen bestond het team uit Hoorn uit studenten van de opleidingen Plantenteelt en Recreatie & Natuur.


Het team van Alkmaar, met studenten van Voeding, Veehouderij en Dierverzorging, ging met de wisselbokaal aan de haal. 

Al met al een geslaagd evenement, wat volgend jaar zeker een vervolg gaat krijgen!