clusius 28 aug 2019

Mbo-challenge Voedselverspilling in top 100 beste idee Duurzame dinsdag!

Aankomende dinsdag 3 september is het Duurzame Dinsdag.

Traditiegetrouw wordt op deze dag een koffer vol met duurzame initiatieven aangeboden aan het kabinet. De Mbo-challenge Voedselverspilling is in deze koffer terug te vinden. Het Clusius College is één van de initiatiefnemers van deze challenge. In totaal waren er voor Duurzame Dinsdag 522 ideeën en initiatieven aangemeld. De 100 beste initiatieven dingen mee voor een prijs. Ook mogen de initiatiefnemers op 3 september deelnemen aan het netwerkontbijt met meerdere Tweede Kamerleden.

Voedselverspilling gaat veel verder dan de restjes die thuis in de afvalbak verdwijnen. In de hele keten verdwijnt voedsel door verlies of verspilling. Wereldwijd gaat het om 1,3 miljard ton per jaar, een derde deel van al het geproduceerde voedsel. In Nederland gaat het om 20 tot 25% van al het voedsel. In september gaat de challenge van start. Vijftig teams van mbo-studenten uit het hele land gaan dan werken aan verspillingsvraagstukken van bedrijven en maatschappelijke organisaties. Vanuit diverse opleidingen die te maken hebben met voedselproductie zijn er aanmeldingen: voeding, horeca, teelt, tuinbouw, mobiele werktuigen, leefomgeving, procestechnologie, mechatronica, marketing, sales, logistiek, hospitality, etc. 

De Mbo-challenge Voedselverspilling wordt mogelijk gemaakt door Groen KennisnetJong Leren EtenLeren voor MorgenKatapultDOONStichting Samen tegen VoedselverspillingProvincie Noord-HollandClusius CollegeTopsector Agri & Food, de Verspillingsfabriek en de Rabobank.

Er is nog ruimte voor ondernemers om challenges in te dienen; bekijk voor inspiratie de voorbeelden van ingediende challenges door bedrijven en instellingen.
Voor meer informatie en inschrijving klik hier. Of neem contact op met projectleider Nancy Boterblom (e-mail n.boterblom@clusius.nl).