mbo 05 dec 2016

Masterclass groene daken en gevels

Eind november vond de eerste masterclass voor studenten en docenten Tuin, Park & Landschap (TPL) plaats. Ook de studenten van de avondschool waren aanwezig en zo’n 20 mensen van een hoveniersbedrijf of gemeente. Spreker was John Koomen van het gelijknamige bedrijf uit Wognum. Als geprezen duurzame hovenier vertelde hij dat duurzaamheid een vanzelfsprekend onderdeel is van zijn bedrijfsvoering. Aan de trits people, planet, profit voegde hij een 4e -p- toe van pleasure.

Daktuin

Het bedrijfsgebouw van John Koomen kent 1.200 m2 dak begroeiing en hij is er nog elke dag blij mee. John gaf aan dat groen op een dak een andere manier van denken vergt. Niet alleen bij de hovenier, maar ook bij architecten en bouwers. Het is heel belangrijk om als hovenier meteen vanaf het begin mee te denken, zodat dakbelasting en zaken als dakafschot en gebruik van juiste bouwmaterialen goed doordacht worden. Hij liet de opbouw van lagen zien die nodig zijn voor een goed functionerende daktuin. Ongeacht de intensiteit van de daktuin (van extensief sedumdak tot intensief begroeide daken met bomen en al) zijn de lagen altijd hetzelfde qua opbouw.

De zaal was onder de indruk van het feit dat 50 tot 90% van het hemelwater kan worden opgenomen in een goed aangelegde daktuin en dus niet in het riool komt. Andere klimaat- en milieuvoordelen zijn afname energiekosten, effectievere werking zonnepanelen, kans om biodiversiteit te verhogen, wegvangen fijn stof, geluiddempend effect en meervoudig ruimtegebruik. Afgelopen jaren heeft John daktuinen van verschillende omvang aangelegd en hij vertelde dat hij in elk project leergeld betaalt, maar dat juist het nieuwe het ook weer heel leuk maakt.