mbo 13 jan 2022

Maak kennis met onze mbo ambassadeur 2022!

Zij staat aan de start van een bijzondere periode: Amy Molenaar, student Tuin Park en Landschap en werd afgelopen november verkozen tot ambassadeur onze mbo-opleidingen. Als afgevaardigde zal Amy de komende maanden deelnemen aan de landelijke verkiezing tot mbo ambassadeur van Nederland. Lees hieronder het gehele interview met onze mbo ambassadeur

Amy, stel jezelf eens voor!

Hi, mijn naam is Amy en ik  ben de 2022 mbo ambassadeur voor het Clusius College. Ik ben 17 jaar en ik woon in Volendam.

Welke opleiding volg je op het Clusius College?

Ik volg de opleiding Tuin Park en Landschap op het Clusius College in Hoorn.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding?

Tuinieren begon voor mij als een hobby in de grote achtertuin van mijn grootouders, de grond is daar enorm voedselrijk. Ongewenste kruiden en bomen namen de tuin over, de haag groeide over de stoep en de plantenbak was leeg. Daar moest verandering in komen vond ik. Altijd als ik bij hen was, was ik meer in de tuin te vinden dan in het huis. Onze hond Luna vond het ook maar prachtig, steeds rende ze dan achter de takken en onkruiden aan die ik op een hoopje gooien.

Ik kwam naar het Clusius College om meer te leren hoe de natuur in elkaar zit en hoe we dit vervolgens in kleine schalen zouden kunnen verbeteren bij de mensen in de tuin. Ook werken we op het Clusius College met projecten, zo moet je alle informatie die je in een periode hebt geleerd samenvoegen tot één werkstuk. Ik probeer ook altijd mijn beste beentje voor te zetten en actief mee te doen in de les.

Niets kan mij gelukkiger maken dan een dagje in de buitenlucht te hebben besteed. Ik ben er mee geboren, het groen zit in mijn bloed!

Wat wil je bereiken met jouw ambassadeurschap op het Clusius College?

Ik zou me graag willen inzetten om mee te helpen aan het verbeteren van het mbo. Er zal nog veel moeten gebeuren om het mbo aantrekkelijker te maken en zo de tekorten in de sectoren op te kunnen lossen. En stiekem hoop ik ook meer meiden naar mijn opleiding te trekken.

Wat zijn jouw toekomst plannen?

Zodra ik er dan klaar voor ben, hoop ik een eigen bedrijfje op te kunnen starten. Dat is wel één van mijn grootste dromen.

Welke ervaringen heb jij al opgedaan in jouw toekomstige beroep?

Naast dat ik zelf al vroeg ben begonnen in de tuinen is mijn kennis en ervaring pas echt begonnen toen ik de opleiding Tuin, Park & Landschap ben gaan volgen. 

Op school leer ik vooral veel theorie over bepaalde handelingen en machines. Soms gaan we dit ook even in de praktijk oefenen, zo hebben we het uitzetten en straten geoefend in onze grote zandbak.

Daarnaast krijgen wij ook plantenkennis, hier leer je dan voornamelijk de namen van de planten en welke eigenschappen deze heeft. Vanuit daar geeft onze docent meestal een project wat te maken heeft het die planten. We moeten dan vaak een tuin ontwerpen en rekening houden met verschillende kwesties, zoals: waar de tuin ligt noord, oost, zuid of west, welke grond er zit of dat je rekening moet houden met omgevingsfactoren.

Op stage ga ik dan daadwerkelijk de tuinen in, zowel van bedrijven als particulieren. Hier leer je vooral wanneer je planten moet snoeien, welke oplossingen er zij als je een foutje maakt en de handigheidjes van het vak omdat je echt een hele dag in de praktijk bezig bent.

Hoe herkennen we de ambassadeur tijdens het programma Mbo’ers Pakken Aan?

Zelf ben ik een gedreven dame met veel hobby’s en interesses. Ook onderneem ik veel zoals: werken in de supermarkt, mijn eigen kleine honden uitlaat/oppas service, ben ik vrijwilliger bij het Young Fire and Rescue Team en heb ik een paar klanten waarbij ik als hovenier de tuin onderhoud. Je kunt dus wel zeggen dat ik een echte aanpakker en doorzetter ben.

Naast dat ik als ambassadeur tijdens dit programma mijn beste beentje voor zet, kijk ik er ook erg naar uit om de andere ambassadeurs te ontmoeten en met ze samen te mogen werken aan een beter mbo. De mensen die afstuderen aan het mbo zijn de mensen die we nodig hebben in de sectoren waarin op dit moment grote tekorten plaatsvinden, hier zou ik samen met de andere ambassadeurs graag een oplossing voor willen vinden.

 Waarom wil jij Landelijk Ambassadeur mbo worden?

Ten eerste is het natuurlijk een hele eer die naam te mogen dragen, maar het belangrijkste is dat ik graag help bij het verbeteren van het mbo. Veel studenten kiezen op dit moment eerder voor een hbo-diploma. De economie en welvaart van het land gaat er onderdoor, doordat er grote personeel tekorten in sectoren ontstaan waarbij een mbo-diploma een vereiste is.

Naast dat ik het mbo ermee zou kunnen helpen, zitten er voor mij ook een aantal voordelen aan voor mijn toekomst. Mijn netwerk breidt zich uit en ik ga veel leren in het proces. Dit heeft weer zijn voordelen voor mijn toekomst, dat zou dus de perfecte kans zijn.